maandag, 10. september 2007 - 9:17

Griepprik helpt herstel na leukemie

Utrecht

Patiënten die lijden aan chronische lymfatische leukemie, een vorm van bloedkanker, hebben baat bij vaccinaties tegen veelvoorkomende infectieziekten. Het is raadzaam om zowel de griepprik te geven als in te enten met DTP-, Hib- en pneumokokkenvaccins. Dat zegt Ankie van der Velden van het UMC Utrecht in haar proefschrift.

Patiënten die lijden aan bloedkanker of lymfeklierkanker worden vaak behandeld met chemotherapie, soms in combinatie met een stamceltransplantatie. Door de ziekte en door de behandeling zijn deze patiënten verhoogd vatbaar voor infecties. Een manier om infecties te voorkomen is het geven van vaccinaties.

In het algemeen is de afweerreactie op een vaccinatie bij patiënten met CLL laag, erkent Van der Velden. Omdat de afweer bij deze patiënten in het beginstadium van de ziekte nog het minst aangetast is, is het raadzaam om zo snel mogelijk na het stellen van de diagnose te vaccineren.

Leukemiepatiënten die een stamceltransplantatie hebben ondergaan, dienen gedurende het eerste jaar na transplantatie meerdere malen gevaccineerd te worden met DTP-, Hib- en pneumokokkenvaccin. Bij deze patiënten verbetert de afweer na de transplantatie geleidelijk en blijkt het effectief om gedurende de eerste 14 maanden na de transplantatie meerdere malen te vaccineren met meerdere vaccins.
Categorie:
Tag(s):