donderdag, 8. november 2007 - 16:58

Groen licht voor ruwbouw reizigerstunnel

Breda

De ruwbouw van de reizigerstunnel van de nieuwe Openbaar Vervoer-Terminal start in januari 2008. De gemeente Breda, ProRail, NS Poort, NS Stations, de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM en de Provincie Noord-Brabant zijn dit overeen gekomen. ProRail gaat deze opdracht spoedig definitief gunnen. Daarmee wordt gestart met de eerste fase van het nieuwe OV-Terminalcomplex in Breda. Als alles volgens planning verloopt is de ruwbouw van de reizigerstunnel in juni 2009 gereed.

De gemeente Breda, ProRail, NS Poort en NS Stations hebben voor deze eerste fase een Realisatieovereenkomst gesloten. Met het Rijk (de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM) zijn tegelijkertijd in vervolg op de eerder afgesloten Uitvoeringsovereenkomst van mei 2006 vervolgafspraken over de financiering van de tunnel gemaakt.

Volgens planning zal tijdens de Hemelvaartvakantie het treinverkeer in Breda buiten dienst gesteld worden. Dan worden ook de laatste aanpassingen aan de lay-out van de sporen gerealiseerd. Daardoor zal Breda op spoorgebied de komende decennia kunnen functioneren zoals was voorzien.

Het plan voor de nieuwe OV-Terminal behelst een geheel overkapte trein- en busterminal van 7.000 m2 met 9.000 m2 bijbehorende commerciële ruimten, 147 woningen, 22.000 m2 kantoren, 720 parkeerplaatsen op het dak en een bewaakte fietsenstalling van 2.900 m2.
Provincie:
Tag(s):