woensdag, 24. oktober 2007 - 8:46

GroenLinks wil onderzoek naar ontsnapte olifant

Rotterdam

GroenLinks-raadslid Arno Bonte van Rotterdam wil dat de 'ontsnapping' van een olifant van Circus Renz maandag in de Rotterdamse wijk Overschie nader wordt onderzocht.

Het raadslid heeft gegronde vermoedens dat de ontsnapping in scene is gezet als publiciteitsstunt voor het circus. Volgens Bonte heeft circus Renz daarmee een onverantwoord risico genomen.

"Olifanten bij Circus Renz worden als zij niet optreden, geketend aan vier poten in een kleine tent vastgehouden", weet Bonte. "Als ze zich al van de ketenen zouden weten te ontdoen, dan nog is het nagenoeg onmogelijk te ontsnappen zonder te worden opgemerkt. Ze zouden dan immers de hele tent achter zich aanslepen."

Circus Renz heeft en track record op het gebied van ontsnapte olifanten en kamelen. Ook in 2005 'ontsnapte' er in Rotterdam een olifant bij het circus. Olifanten in gevangenschap zijn de diersoort die de meeste slachtoffers maakt als ze vrij rondlopen. Volgens Bonte heeft circus Renz dan ook een "onverantwoord risico" genomen. "Voor hetzelfde geld hadden zich in Overschie gisteren Bokito-achtige taferelen afgespeeld."

Bonte wil dat de gemeente strenger gaat controleren op de veiligheid van circussen. Ook wil hij een betere controle op het dierenwelzijn. Het liefst ziet hij dat wilde dieren helemaal uit circussen verdwijnen. "Dat is zowel voor de dieren zelf, als voor de veiligheid van mensen beter."
Provincie:
Tag(s):