maandag, 9. juli 2007 - 13:45

Groningen koploper in rampenbestrijding

Groningen

De regio Groningen is grondig bezig met de voorbereiding op de rampenbestrijding. De plannen en de structuur voor de aanpak van een ramp zijn in orde. “Groningen mag zich wat dat betreft een koploper in Nederland noemen�, aldus de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV).

In de uitvoering zijn nog wel verbeteringen gewenst. Dit concludeert de inspectie naar aanleiding van een grote rampoefening die op 18 oktober 2006 in Appingedam is gehouden. IOOV heeft de resultaten hiervan vandaag aan de Groningse burgemeesters gepresenteerd. Groningen is de tweede regio in Nederland waar een dergelijke test is gehouden.

In de regio Groningen werken sinds ruim tien jaar diverse organisaties samen bij de bestrijding van rampen en de voorbereiding daarop. Dit zijn: de 25 gemeenten, Regiopolitie, Brandweer, GHOR (geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen), provincie, waterschappen en het Openbaar Ministerie.

De Inspectie OOV doet in alle 25 regio's onderzoek naar de voorbereiding op de rampenbestrijding onder de titel Algemene Doorlichting Rampenbestrijding. Dit onderzoek bestaat uit drie delen: bestudering van de plannen die op papier staan, een praktijktest (simulatie) en een beoordeling van de bestuurlijke aansturing, de gemeentelijke processen en het beleid om risico's op rampen te beperken.
Provincie:
Tag(s):