vrijdag, 14. september 2007 - 23:00

Groningen opnieuw ten onder in Euroborg

Twee seizoenen geleden had De Euroborg nog de reputatie van een onneembare vesting, maar inmiddels lijkt het stadion van FC Groningen zelfs voor een modale ploeg een garantie op een prima uitslag. Enkele weken geleden wist promovendus De Graafschap gastheer Groningen te verslaan, vanavond was het FC Utrecht dat een eenvoudige 0-2 overwinning boekte.

De thuisclub begon redelijk aan de wedstrijd, maar kwam in de openingsfase niet verder dan enkele ongevaarlijke doelpogingen. Al gauw kreeg ook Utrecht in de gaten dat Groningen zonder de geblesseerde aanvallers Markus Berg en Erik Nevland in offensief opzicht maar weinig voorstelt. Gaandeweg de eerste helft trok de ploeg van Willem van Hanegem het initiatief dan ook naar zich toe en dwong het Groningen achteruit.

Het aanvallende spel van Utrecht, met de Roemeen Lucian Sanmartean opnieuw in de rol van geniale spelmaker, leek tien minuten voor rust beloond te worden toen aanvaller Robin Nelisse overduidelijk gehinderd werd in het strafschopgebied van de thuisclub. Arbiter Kuipers weigerde echter te fluiten voor een penalty.

Vijf minuten na rust zag Nelisse zichzelf opnieuw in kansrijke positie onderuit gehaald worden. Dit keer trad Kuipers wel adequaat op. Vanaf elf meter zette specialist Gregoor van Dijk zijn ploeg op een terechte voorsprong.

Voor de thuisclub was de 0-1 het signaal om vol op de aanval te spelen. Utrecht leek dan ook te moeten vrezen voor een langdurige omsingeling. Na een minuut of vijf was het echter weer gedaan met de aanvallende impulsen van Groningen. Linksback Bruno Silva zorgde met imponerende rushes nog wel voor enige dreiging, maar de ploeg van Ron Jans miste voorin, ook na het inbrengen van Koen van der Laak, de doelgerichtheid om van Silva´s loopwerk te profiteren.

Vijf minuten voor het einde besliste Hans Somers de wedstrijd in het voordeel van FC Utrecht. De Belgische invaller schoof de bal via de binnenkant van de paal in het doel, na een fraaie steekpass van Sanmartean. Voor het goed spelende Utrecht betekende het de eerste overwinning van het seizoen. Als de club het niveau van vanavond weet vast te houden, dan lonkt voor Van Hanegem een plaats in de subtop.