zondag, 21. oktober 2007 - 21:08

Groningen zet Twente opzij

FC Twente en FC Groningen deden in een stevige en boeiende wedstrijd weinig voor elkaar onder. Beide ploegen gingen vol voor de winst, maar het was uiteindelijk Martijn Meerdink die namens de Noordelingen het winnende doelpunt voor zijn rekening nam.

Hoewel de wedstrijd rustig begon, werd de sfeer in het veld gedurende de eerste helft steeds grimmiger. De spelers toonden weinig tot geen ontzag voor elkaar en vlogen er bovenop. Dit leverde beide elftallen een aantal grote mogelijkheden op om de score te openen. Zo moest Twente-verdediger Wielaert na een inzet van Erik Nevland redding brengen op de doellijn en schoot El Ahmadi namens de ploeg uit Enschede op de paal.

Vooral tegen het einde van de eerste helft werd het op het veld een stuk onvriendelijker. Er werden veel overtredingen gemaakt en de spelers raakten regelmatig in opstootjes verzeild. Behalve Twente-middenvelder Luke Wilkshire, die geblesseerd in de kleedkamer moest achterblijven, kwam voor de rest iedereen ongeschonden uit de eerste helft.

In de tweede helft leken de spelers ietwat afgekoeld. Totdat Koen van de Laak in de 56ste minuut een penalty claimde. Hij ging echter zo opzichtig liggen, dat van een penalty geen sprake kon zijn. Zeven minuten later was het wel raak voor FC Groningen. Na zelf de afvallende bal te hebben opgepikt, sneed Martijn Meerdink op snelheid dwars door de defensie van FC Twente heen. De behendige rechtsbuiten schoot vervolgens knap raak in de verre hoek.

In de daaropvolgende tien minuten kreeg Groningen nog een aantal mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar het vizier van met name Goran Lovre en Shkodran Metaj stond deze middag in Euroborg niet op scherp. De mannen van Ron Jans mochten zelfs nog van geluk spreken dat het in de 70ste minuut niet 1-1 werd. Na een overtreding van Van de Laak op Engelaar, kreeg FC Twente een vrije trap op de rand van de zestien. De knal van N'Kufo leek vervolgens snoeihard het doel in te vliegen, maar Groningen-goalie Brian van Loo wist de bal op wonderbaarlijke wijze uit de bovenhoek te boksen.

Nadat Engelaar in de 74ste minuut in het strafschopgebied van Groningen de bal tegen de hand van Meerdink schoot, schreeuwde heel Twente om een strafschop. Scheidsrechter Haverkort weigerde opnieuw naar de stip te wijzen. In de slotfase was de thuisploeg niet meer van plan om veel te ondernemen. Het elftal liet zich terugzakken en gebruikte alle toegestane middelen om de drie punten uit het vuur te slepen. Twente drong nog wel aan, maar werd niet echt meer gevaarlijk. Het was zelfs Groningen dat na een snelle counter in een drie tegen één situatie terecht kwam. Koen van de Laak maakte echter de verkeerde keuze en speelde de bal te ver naar de buitenkant, waardoor het gevaar voor Twente geweken was. Het zou het laatste wapenfeitje van de wedstrijd blijken.

Dankzij deze knappe overwinning klimt FC Groningen naar de vierde plaats van de Eredivisie. FC Twente moet voorlopig genoegen nemen met een achtste notering.