vrijdag, 12. oktober 2007 - 12:15

Groot alarm in Heinenoord na mogelijk etheen lek

Heinenoord

Inwoners van Heinenoord kunnen weer opgelucht ademhalen nu men geen gevaar meer loopt om schadelijke stoffen in te ademen. Dit maakt de gemeente bekend. Rond 14.00 uur gaf burgemeester Borgdorff van Binnenmaas het sein veilig nadat metingen hadden uitgewezen dat er geen gevaarlijke gassen in de lucht hingen.

In de directe omgeving van het lek gelden de maatregelen nog wel.

Vrijdagochtend rond half twaalf is door graafwerkzaamheden aan de Sluisdijk een transportleiding lek geraakt.
Omdat het mogelijk om de giftige stof etheen ging, die in combinatie met zuurstof ook nog eens zeer explosief is, zijn de sirenes in Heinenoord vanochtend meerdere malen afgegaan.

Bewoners werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Hulpverleners waren in groten getale aanwezig. Het scheepvaartverkeer op de Oude Maas was uit voorzorg stilgelegd, maar is inmiddels weer hervat.

De brandweer heeft metingen verricht in de omgeving en heeft met waterschermen de verspreiding van de stof in de lucht weten te voorkomen. Het is nog steeds niet duidelijk welke stof de pijpleiding precies transporteert. Het kan etheenoxide zijn of waterstof.

Radio Rijnmond deed dienst als rampenzender. De omroep werd pas om 11 uur op de hoogte gebracht van de situatie door de hulpdiensten, terwijl de lekkage kort na 09.00 uur zou zijn ontstaan.
Provincie:
Tag(s):