dinsdag, 10. juli 2007 - 21:55

Grootste standbeeld in Terneuzen gearriveerd

Terneuzen

Het spraakmakende en langverwachte beeld van kunstenaar Thom Puckey is maandag in delen op de Scheldeboulevard in Terneuzen aangekomen. Vanwege de enorme afmetingen van het bronzen beeld (circa 4,80 meter hoog, 5 meter breed en 4,50 meter diep) bestaat het beeld uit drie delen. Het wordt door een bouwploeg van vier Italiaanse vakmensen tot één geheel gemaakt.

Het beeld wordt één van de grootste bronzen standbeelden van Nederland. Het verbeeldt een naakte staande man in een klassieke pose met gespreide armen. Achter en boven hem bolt een groot wapperend doek, met daarop een figuratief landschap in reliëf. Het werk neemt de vorm aan van een schuilplaats, en gaat als geheel over het zoeken naar bescherming door de mens. Het anatomische figuur en het landschap zijn ontleend aan een prent van de zestiende-eeuwse Vlaamse tekenaar en anatomist Andreas Vesalius, uit zijn boek Humani Corporis Fabrica. Het wapperende doek is geïnspireerd door de geplooide gewaden zoals in veel beelden uit de Italiaanse Renaissance.

Thom Puckey (1948, Londen) is een belangrijk internationaal kunstenaar. Zo is de herleving van ‘figuratie in de beeldhouwkunst’ in Nederland voor een belangrijk deel aan hem te danken. De officiële oplevering zal eind augustus plaatsvinden, meldt de gemeente Terneuzen.
Provincie:
Tag(s):