woensdag, 22. augustus 2007 - 11:02

Grote brand legt productie in bedrijf stil

Warffum

Om kwart over één vannacht, woensdag 22 augustus, meldde een medewerker van het bedrijf Aviko/Rixona in Warffum dat er brand was uitgebroken. Dit is een verwerkingsbedrijf voor aardappelen. De brandweer van Eemsmond zag bij aankomst een rode gloed op het dak van het bedrijf en vroeg om opschaling naar grote brand, waarop er ondersteuning kwam van de korpsen Middelstum, Baflo, Groningen, Delfzijl en Haren.

De brand bleek te woeden in de productie-installatie. De inzet van de brandweer was complex omdat er op verschillende plaatsen in de installatie grote hitte werd geconstateerd. De brandweer heeft verschillende installatieonderdelen gedemonteerd. Er moest zeer voorzichtig worden gewerkt omdat de kans bestond dat het vuur zou ‘uitslaan’.

Door de grote hitte moesten de brandweermensen regelmatig worden afgelost. Het isolatiemateriaal om de installatie bleek ook te smeulen. Uiteindelijk moest de brandweer overgaan tot het gedeeltelijk slopen van de plafonds en de installatie. Ook hebben zij gaten gezaagd in de afzuiginstallatie en het dak om de vuurhaarden te kunnen bestrijden. Na grondige controle kon uiteindelijk rond half negen vanochtend het sein ‘brand meester’ worden gegeven.

Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De schade voor het bedrijf is groot. De Regiopolitie gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.
Provincie:
Tag(s):