maandag, 3. september 2007 - 9:29

Grote crisisoefening in Rotterdamse haven

Rotterdam

Op woensdag 3 oktober 2007 is er een grote crisisoefening in en rond de Rotterdamse haven. Tijdens de oefening wordt gespeeld dat er daar een ongeval plaatsvindt waarbij veel slachtoffers betrokken zijn.

Tegelijkertijd kent de oefening een element van terrorismedreiging. De regering in Den Haag en de autoriteiten in Rotterdam moeten beslissingen nemen over de aanpak van deze crisis. Politie, brandweer en ambulancediensten en verschillende andere overheidsdiensten moeten in actie komen.

De oefening, met de naam ‘Voyager’, wordt georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de gemeente Rotterdam.
Omdat het scenario voor de oefening voor alle deelnemers geheim moet blijven, worden verdere details over het oefenscenario niet bekendgemaakt.

Deelnemers aan de oefening zijn naast verschillende ministeries, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en hulpverleningsdiensten, ook diensten die zich bezig houden met meer specifieke taken als bewaking en beveiliging, inlichtingen, bijstand en communicatie. Ongeveer 2000 bestuurders, ambtenaren en hulpverleners doen mee. Daarnaast spelen vele honderden mensen de rol van slachtoffers en publiek.

De oefening legt een behoorlijk beslag op de capaciteit van de hulpverleningsdiensten. Toch blijft de normale inzet van politie, brandweer en ambulances gewaarborgd. En als het vanwege een echte calamiteit nodig zou zijn, kan de oefening worden afgeblazen en zijn alle hulpverleners beschikbaar voor echte inzet.
Provincie:
Tag(s):