vrijdag, 21. september 2007 - 8:41

Grote nachtelijke alcoholcontroles

Leiden

De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft in samenwerking met een aantal Regiopolitiekorpsen en Koninklijke Marechaussee in de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 september 2007 op meerdere locaties langs de autosnelwegen alcoholcontroles gehouden. In totaal legden 7454 bestuurders een blaastest af. Dit meldt het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) vrijdag.

Vijfenveertig bestuurders hadden teveel alcohol gedronken, waarvan zes beginnende bestuurders. Van zeven bestuurders is het rijbewijs direct ingenomen. Rijkswaterstaat faciliteerde deze controles. Iedere 50e BoB kreeg een opblaas’BoB’ uitgereikt, beschikbaar gesteld door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De overige ‘Bobbers’ kregen een sleutelhanger.

De alcoholcontroles hebben tot doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In 2006 vielen er 811 doden in het verkeer. Uit de gegevens van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uit 2005 waren er in ons land door het gebruik van alcohol in het verkeer 115 verkeersdoden te betreuren.

Het aantal verkeersslachtoffers als gevolg van een alcoholongeval wordt geschat op 2600. De maatschappelijke kosten hiervan bedroegen in 2003 ongeveer 2 miljard Euro.

In 134 gevallen zijn er bekeuringen uitgeschreven voor uiteenlopende zaken, zoals overschrijden maximum snelheid en overtredingen uit de Wegenverkeerswet. In totaal is een bedrag van 2766 euro aan openstaande boetes geïnd.

Op de A58 maakte een beginnende bestuurder erg veel amok en is overgebracht naar het politiebureau. Op de A2 ter hoogte van Beesd reed een bestuurder in een proeftijd. Hij had ook de cursus Educatieve Maatregel Alcohol (3 dagen en 750 euro) gevolgd, maar had opnieuw teveel gedronken. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Een vrachtwagenchauffeur had vanmorgen te veel pilsjes gedronken en kreeg eveneens een rijverbod. Op de rijksweg A4 is een gestolen auto aangetroffen. Een echtpaar welke onafhankelijk van elkaar van een bruiloft naar huis reden hadden beiden teveel gedronken. Zij mochten respectievelijk 2 en 4 uur doorbrengen op de controleplaats.

Op de A28 zijn o.a. twee personen aangehouden voor het bezit van een basisstof voor harddrugs. Van de controle, Ochtendgloren genaamd, zal nog een afzonderlijk persbericht worden uitgebracht.

De controles vonden plaats op de rijksweg A4/N11 te Leiden, A2 te Beesd en Maasdriel, N244 ter hoogte van Renkum, A12 ter hoogte van Oosterbeek, A28 omgeving De Wolden, A58 te Rucphen. Aan de controles werkten 100 medewerkers mee.
Provincie:
Tag(s):