vrijdag, 13. juli 2007 - 9:28

Grote West-Afrikaanse drugslijn in Amsterdam opgerold

Amsterdam

Onderzoek naar een schietpartij in een woning aan de Bernard Shawsingel op 5 maart van dit jaar heeft de recherche van Bureau Opsporing Oost op het spoor gezet van een grote internationale drugslijn. Bij de dodelijke schietpartij kwam een 42-jarige Nigeriaan om het leven. Dit heeft de politie in Amsterdam vrijdag bekendgemaakt.

Rechercheurs van Bureau Opsporing district Oost onderzochten onder leiding van de officier van justitie de dodelijke schietpartij, waarbij er een relatie kon worden gelegd met de handel in verdovende middelen. Samenwerking met de Duitse politie leidde in ons land tot de arrestatie van 23 verdachten. Er werd circa 7,7 kilo coke, circa 1 kilo heroïne en circa 319 gram hasj en meer dan honderdvijftigduizend euro cash in beslag genomen.

Een gelijktijdig lopend onderzoek naar drugshandel in Duitsland wees op belangrijke contacten met West-Afrikaanse drugshandelaren in Nederland met name in Amsterdam Zuidoost. Daarbij kwam informatie naar boven over een schietpartij in Amsterdam Zuidoost, waarbij een Nigeriaanse man die handelde in verdovende middelen om het leven kwam.

Door uitwisseling van informatie werd een grote drugslijn vanuit Zuid-Amerika blootgelegd, die door personen uit Nigeria, Ghana en Guinee-Buissau in stand werd gehouden vanuit verschillende adressen in Amsterdam Zuidoost.

Uit het ingestelde onderzoek kwamen diverse netwerken naar voren die bestonden uit personen afkomstig uit West-Afrikaanse landen. Zij maakten daarbij gebruik van steeds andere identiteitspapieren. Tijdens het onderzoek werd onder meer duidelijk dat vanuit diverse woningen in Amsterdam Zuidoost drugs- en geldkoeriers werden aangestuurd. Onder de 23 aangehouden verdachten bevonden zich zowel koeriers, opdrachtgevers, als mengers.

Vijf van de aangehouden verdachten waren illegaal en zijn conform het vreemdelingentraject het land uitgezet. Bij de onderzoeken werden op verschillende adressen grote hoeveelheden verdovende middelen en veel geld aangetroffen. Donderdag 12 juli heeft de Duitse politie bekend gemaakt op 11 juli 13 personen te hebben aangehouden, waarbij drugslijnen bloot werden gelegd die leidden naar Amsterdam.
Provincie:
Tag(s):