donderdag, 27. september 2007 - 13:37

Hamburger zorgt voor flinke stikstofoxiden uitstoot

Rotterdam

De Milieudienst Rijnmond (DCMR) heeft afgelopen zondag, tijdens de autovrije dag, in Rotterdam een luchtkwaliteitmeting gehouden om antwoord te krijgen op de vraag ‘Is de lucht nu schoner dan op een zondag waarop er wel verkeer rijdt?’. Om deze vraag te beantwoorden werd er naast het vaste meetpunt op het Bentickplein ook met een mobiele post gemeten op de Coolsingel.

Normaliter wordt er op de Coolsingel niet gemeten, maar om een goed beeld te krijgen werden de uitkomsten van de metingen naast elkaar gelegd. De luchtkwaliteit is volgens het DCMR op beide plaatsen vergelijkbaar. Omdat de Coolsingel autovrij was, lagen de gemeten waarden stikstofoxiden in de lucht beduidend lager dan die op het Bentickplein.

Wel werden er op de Coolsingel verassende pieken van stikstof gemeten. De conclusie van de DCMR was dat de gemeten pieken door hamburgergigant McDonalds veroorzaakt werden. Volgens de DCMR zorgen de fornuizen van McDonalds kennelijk ook voor een aardige uitstoot van stikstofoxiden. Op een gewone dag met veel verkeer zal dat niet opvallen. Maar als er geen duidelijke andere bron is, zoals op de autovrije zondag, komt dat wel naar voren.

De concentraties zijn overigens laag ten opzichte van het jaargemiddelde. Voor een deel komt dat omdat er midden op de dag eigenlijk altijd lagere concentraties voorkomen en voor een deel komt het omdat er zondagmiddag een stevige bries stond waardoor stoffen in de lucht snel verwaaien.
Provincie:
Tag(s):