zaterdag, 29. september 2007 - 10:09

Hamilton op pole in nat Japan, Spyker stelt teleur

McLaren-coureur Lewis Hamilton heeft de pole position voor de Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De jonge Brit was net sneller dan Alonso op een nat circuit in Fuji, de Ferrari's eindigden op drie en vier, waarbij Raikkonen de snellere was in de kwalificatie waar de Nederlandse Spykers teleurstelden.

De mist boven het Japanse circuit had ervoor gezorgd dat de derde training al in zijn geheel werd afgelast en ook voor de kwalificatie bestonden er twijfels omtrent de doorgang. Uiteindelijk begon de kwalificatie dan toch in de middag. Iedereen besloot op regenbanden naar buiten te gaan vanwege de natte toestand van het circuit.

In het eerste kwalificatiedeel reden de coureurs voorzichtig hun ronden. Massa was daarin erg snel onderweg en wist daar nog voor Hamilton te eindigen. Eerste uitvallers van het eerste kwalificatiedeel waren, Barrichello, Wurz, Davidson, Sutil en beide thuisrijders Sato en Yamamoto zijn morgen op de allerlaatste startrij terug te vinden. De Nederlandse equipe van Spyker stelde enigzins teleur na een zeer overtuigende vrijdagsessie, Sutil en Yamamoto eindigde twintigste en laatste. De Japanse coureur voor het team van Spyker kwam op het circuit nog in aanraking met de Toyota van Schumacher, doordat de Duitser hem in wilde halen.

In het tweede kwalificatiedeel kwamen enigzins verassende namen voor, Vettel en Liuzzi wisten het beide tot de top zestien te schoppen. Zelfs daarin wist de jonge Scuderia Toro Rosso-coureur zich te onderscheiden, Vettel wist het tot het laatste kwalificatiedeel te komen. Zijn teamgenoot lukte dat niet, Liuzzi samen met Fisichella, Kovalainen, Coulthard, Trulli en Schumacher vielen uit.

Moeiteloos kwamen de Ferrari's en McLaren's door tezamen met de BMW Sauber-coureurs, en de Honda van Button. Ook Mark Webber, rijdend voor Red Bull Racing kwalificeerde weer sterk. Williams-coureur Rosberg was wederom vele malen beter dan zijn teamgenoot Wurz die op een abominabele achttiende positie zal starten. Het bleef in Fuji tot de laatste seconden spannend. In een bloedstollend slotstuk wist Hamilton zich de pole position te verschaffen. De McLaren-coureur bleef Alonso met een nipt verschil voor. Massa kwam op de derde plaats terecht en samen met Raikkonen, op vier, hield hij de schade beperkt.

BMW Sauber-coureur Heidfeld verschafte zich de vijfde plaats. Rosberg deed het goed met een zesde plaats, maar zal morgen tien plaatsen terug worden gezet vanwege het wisselen van zijn Toyota-motor. Button verastte met een sterke zevende positie en Webber volgde hem op de achtste positie. Grootste verrassing van de dag was Vettel, de Scuderia Toro Rosso-coureur wist zich op de negende plaats te kwalificeren, maar zal morgen vanaf de achtste positie starten vanwege het terugvallen van Rosberg. De tiende kwalificatiepositie was voor Robert Kubica.
Categorie:
Tag(s):