zaterdag, 6. oktober 2007 - 11:06

Hamilton troeft Ferrari's af voor pole position in China

De pole position voor de Grand Prix van China is in handen van Hamilton gevallen. De McLaren-coureur was de snelste in een kwalificatie waarin Ferrari leek te domineren, tot de allerlaatste minuut. Hamilton troefde beide Ferrari-coureurs met speels gemak af door in zijn allerlaatste ronde de snelste tijd te zetten van de vier topcoureurs. BMW Sauber stelde enigszins teleur met een achtste en negende tijd, hetgeen voor Red Bull Racing een vijfde en zevende startplaats betekende.

De kwalificatie wordt op het circuit van Sjanghai geopend door Raikkonen. Sutil en Yamamoto volgen voor de Spyker-equipe. Yamamoto zet als eerste de voorlopig snelste tijd neer, die meteen wordt afgenomen door Sutil. De tweede man van de vorige Grand Prix in Japan is snel onderweg, Kovalainen rijdt zich naar de voorlopig snelste tijd met nog tien minuten te kwalificeren. Alonso, Massa en Hamilton zijn dan nog niet de baan op geweest.

Red Bull Racing-coureur Webber schiet dan naar de snelste tijd, direct gevolgd door de Williams-rijder Rosberg. Als Hamilton de baan op komt laat hij meteen zijn kracht zien, de tijd die door Vettel is gereden en goed is voor de voorlopig snelste tijd wordt verschalkt door Hamilton.

Ferrari gaat erg goed op het Chinese circuit, Massa staat bovenaan de tijdenlijst na één snelle ronde, maar Raikkonen heeft nog steeds geen tijd neer gezet. Met nog vier minuten te gaan lijken de Spykers het niet te gaan redden. Dan begint Raikkonen aan zijn megasnelle ronde, met een tiende van een seconde pakt hij de snelste tijd van teamgenoot Massa. Sutil probeert nog uit de gevarenzone te komen, maar het lukt niet. Wurz springt van de zeventiende, naar de elfde tijd met een laatste snelle ronde. Doordat Trulli wel snel genoeg voor een plaats bij de eerste zestien is valt Fisichella er buiten.

Barrichello, Fisichella, Wurz, Sato en Sutil samen met Yamamoto halen het niet. Rosberg en Kovalainen verslaan wederom hun teamgenoten Wurz en Fisichella met een ruime marge en mogen door naar het tweede kwalificatiedeel. Met een achtste en negende tijd doen de Scuderia Toro Rosso-coureurs het verrassend goed.

Kwalificatiedeel twee gaat van start, vier minuten zijn al verstreken voordat Kovalainen en Liuzzi besluiten de baan op te gaan. De Scuderia Toro Rosso-coureur zet als eerste een snelle tijd neer, waar Kovalainen, Button en Vettel voorlopig niet aan kunnen tippen. Bovenaan de tijdenlijst laten na acht minuten de topteams zich weer eens zien, Raikkonen en Massa domineren daar. Alonso en Hamilton moeten het met een voorlopig derde en vierde tijd doen. Met nog vijf minuten te gaan lijken de beide Toyota’s het niet te gaan halen naar het laatste kwalificatiedeel.

Rosberg staat allerlaatste maar besluit pas op het einde, met nog drie minuten te gaan een snelle tijd neer te zetten. Het lukt de jonge Duitser niet, hij blijft zestiende. De vlag is inmiddels gevallen en Rosberg, Trulli, Davidson, Kovalainen die veel fouten maakte in zijn allerlaatste ronde, Vettel en Liuzzi halen het niet. Toch presteerden de Scuderia Toro Rosso-coureurs goed in de kwalificatie met een elfde en twaalfde tijd.

De teams van Ferrari, McLaren, BMW Sauber, Red Bull Racing samen met Button en Ralf Schumacher gaan uitmaken wie de pole position gaat pakken in Sjanghai. McLaren staat inmiddels al ruim drie minuten voor het rode licht te wachten in de pitstraat, alvorens zij de minirace gaan openen. In totaal wordt er vijftien minuten gestreden om de pole position, waarin de helft zal bestaan uit het verbranden van brandstof. Met nog acht minuten te gaan maakt Hamilton een eerste stop, gevolgd door teamgenoot Alonso. Webber schiet naar de vijfde tijd, de BMW Saubers lijken niet aan de snelheid van Red Bull Racing te kunnen tippen. Raikkonen pakt met tweeënzestig duizendste de snelste tijd van Hamilton, Massa pakt deze tijd en positie binnen een minuut weer af. Ferrari gaat aan kop in China met nog vier minuten te gaan. Veel coureurs switchen voor hun laatste snelle ronden naar de zachte band door een korte pitstop te maken.

Hamilton start zijn snelle ronde en is meteen goed onderweg, maar ook Alonso schiet onder de voorlopig snelste tijd in sector één. De vlag hangt en alle coureurs zijn snel onderweg. Hamilton is de eerste man die de snelste tijd van Massa afpakt. Alonso gaat het niet halen want hij heeft veel tijd verloren in de tweede sector. Raikkonen haalt het niet, hij eindigt als tweede. Als een duveltje uit een doosje pakt Hamilton de pole position op Sjanghai. Raikkonen, Massa en Alonso volgen. Een knappe vijfde plaats is er voor Coulthard, Ralf Schumacher pakt in zijn laatste Aziatische race voor Toyota de zesde startplaats. Zevende en achtste worden Webber en Heidfeld. Kubica en Button sluiten de top tien af.
Categorie:
Tag(s):