zondag, 30. september 2007 - 11:24

Hamilton wint enerverende regenrace op Fuji

McLaren-coureur Lewis Hamilton heeft de regenrace op Fuji gewonnen. De jonge Brit toonde zich de snelste voor Kovalainen en Raikkonen in een race die werd gedomineerd door regen en safety-car situaties.

Op een doornat circuit in Fuji is de Grand Prix van Japan van start gegaan achter de safety-car. Pas na achttien ronden mocht de race van start gaan. Beide Ferrari’s waren op de verkeerde banden gestart

Pas na achttien ronden ging de race van start. Met gigantisch veel spray houdt Hamilton teamgenoot Alonso achter zich. Na twee bochten valt Heidfeld even stil. De Duitser is aangetikt door Button, die daarmee zijn voorvleugel verloor. De Engelsman besluit door te rijden zonder voorvleugel, maar komt even later de pitbox bij Honda in. Dan wordt Massa geraakt door Wurz. De Oostenrijker reed tegen Massa aan nadat hij over de baan werd getorpedeerd door thuisrijder Sato, er ontstaat meteen gele vlag situatie.

Massa willigt zijn drive-through penalty in en verliest veel tijd op de coureurs voor hen, als overmaat van ramp verremt de Braziliaan zich. Deze situatie brengt Vettel op de derde positie, Spyker-coureur Sutil noteert een tiende positie.

Sato maakt zijn pitstop, omdat hij zijn voorvleugel was verloren. Tijdens de pitstop vliegt het gedeelte vanaf de benzinetank in brand. De Japanner toont moed en rijdt door, de brand wordt geblust door de regen. Ondertussen is Raikkonen bezig aan zijn opmars, hij slaat toe door Schumacher buitenlangs in te halen.

Met nog tweeënveertig ronden te gaan ligt Hamilton nog aan kop, hij wordt direct gevolgd door Alonso en Vettel. Webber en Fisichella rijden op vier en vijf. Sutil houdt zich staande, Heidfeld kan de Spyker-coureur niet inhalen. Dan stopt Alonso bij het team van McLaren, een ronde later is het Hamilton die zijn pitstop maakt. De situatie brengt Vettel aan de leiding voor Scuderia Toro Rosso in de negenentwintigste ronde op het natte circuit van Fuji.

Vettel maakt zijn stop nadat hij vier ronden aan de leiding heeft gereden, Webber komt door als nieuwe raceleider. Kubica verschalkt beide Renaults binnen twee ronden, de Pool toont zich een goede regenrijder. Alonso valt flink terug na zijn pitstop en zit niet lekker in zijn ritme, Heidfeld weet de tweevoudig wereldkampioen in te halen.

Met nog drieëndertig ronden te gaan plaatst Kubica zijn aanval op Hamilton, hij zet hem aan de binnenkant en de jonge Brit geeft hem geen ruimte. Beide coureurs spinnen maar kunnen na enkele seconden door. In de achterhoede is het gevecht tussen Honda en Toyota, Button verschalkt Trulli voor de negentiende positie. Kubica krijgt een drive-through penalty omdat hij Hamilton op een iets te agressieve wijze had ingehaald. De situatie ziet er voor Spyker hoopvol uit, Sutil ligt elfde en Yamamoto vijftiende. De Japanner spint jammer genoeg nadat hij de bocht niet op tijd aanremde, hij kan zijn weg vervolgen maar verliest kostbare plaatsen.

Fernando Alonso crasht na eenenveertig ronden, er ontstaat een gele vlag situatie. De Spanjaard kwam hard achterwaarts in aanraking met de vangrails. De Grand Prix van Japan lijkt een mooi resultaat te worden voor de Red Bull-stallen, op het moment dat er vierentwintig ronden te racen zijn ligt Webber tweede, direct gevolgd Vettel en Liuzzi. Sutil gaat voor zijn eerste pitstop, hij maakt deze tijdens de safety-car periode. De Spyker-coureur heeft grote kans op een punt.

Dan een drama voor Vettel, de jongeling rijdt Webber aan vanachter de safety-car. Hiermee rijdt Vettel niet alleen zichzelf van een podiumplek af, ook elimineert hij Webber uit de race die op dat moment tweede lag.

De race gaat weer van start, er zijn nog twintig ronden te rijden maar door tijdgebrek zal dat waarschijnlijk niet worden gehaald. Williams-rijder Nico Rosberg spint en ziet zijn race eindigen nadat hij een korte pitstop heeft gemaakt. Intussen haalt Sutil de Italiaan Liuzzi voor hem in, De Spykers liggen nu op de tiende en twaalfde plaats. Schumacher, die achter de Spyker-coureur rijdt, valt uit. Hij parkeert zijn auto bij het Japanse team. Ook Davidson kan zijn Japanse bolide niet op het asfalt houden, de Super Aguri-coureur parkeert zijn bolide langs de kant.

Omdat de race maximaal twee uur mag duren, zijn er moet nog elf ronden te rijden nog zestien minuten te racen. Waarschijnlijk zal de race worden afgevlagd. Ondertussen haalt Raikkonen op een magistrale wijze de Schot Coulthard in, de Fin plaatst de Ferrari aan de buitenkant van bocht vijf en passeert hem.

Met nog dertien minuten te gaan moet Massa nog een pitstop maken, Raikkonen schuift door naar drie en jaagt op zijn landgenoot Kovalainen. Intussen is Liuzzi de Spyker van Sutil weer gepasseerd, als er nog coureurs voor de Duitser een pitstop moeten maken maakt hij een gerede kans op een punt.

Het geluk slaat toe voor Sutil, buiten dat hij Liuzzi weer passeert, is Barrichello bij zijn team aangekomen voor een pitstop. De Spyker-coureur rijdt nu negende, direct achter Massa. Heidfeld valt uit, doordat Liuzzi de Spyker-coureur voorbij is gegaan breekt er een gevecht los om het laatste punt tussen Scuderia Toro Rosso en Spyker. De Spyker delft het onderspit. Kubica is zeer hevig in gevecht met Massa om de zesde plaats. De Pool gooit alles op alles in de laatste ronde, en plaatst diverse aanvallen, binnenlangs en buitenom. Beide coureurs schieten even van de baan en Massa wint het gevecht op een haar na.

Hamilton heeft de race gewonnen en een knappe prestatie is geleverd door Kovalainen. De Fin eindigt als tweede, direct voor zijn landgenoot Raikkonen. Hamilton slaat een gat ten opzichte van Alonso van twaalf punten. Raikkonen komt dichterbij aan Alonso. Lewis Hamilton kan volgende week in China wereldkampioen Formule 1 worden.
Categorie:
Tag(s):