zondag, 5. augustus 2007 - 22:28

Hamilton wint het gevecht van Raikkonen in Hongarije

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Hongarije gewonnen. In een race die vooraf werd gedomineerd doordat de FIA straffen uitdeelde aan McLaren, Alonso en Fisichella, bleef de jonge McLaren-coureur rustig en won hij de race voor Raikkonen en Heidfeld. Alonso eindigde op de vierde plaats.

Tussen de kwalificatie op zaterdag en de race op zondag gebeurde er veel in en rondom de paddock van Hungaroring, onderzoeken werden gedaan en straffen werden uitgedeeld. Voornaamste slachtoffers waren McLaren, Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella.

Met een gewijzigde startopstelling gaat de warm-up ronde van start. Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella moesten beiden vijf plaatsen naar achteren starten. De McLaren-coureur moest dat doordat hij Lewis Hamilton zou hebben benadeeld in de kwalificatie. De Italiaanse Renault-coureur had Spyker-coureur Sakon Yamamoto opgehouden, eveneens in de kwalificatie van zaterdag. Door deze aanpassingen op de startgrid kregen de Red Bull Racing-coureurs hun zin, Webber wilde graag op de schone zijde van de baan starten, teamgenoot Coulthard graag binnen de top tien.

Met Lewis Hamilton startend vanaf pole position gaat de race van start. Beide Renaults en Rubens Barrichello starten op de zachte banden. De race gaat van start op een zonnige Hungaroring. Hamilton heeft een goede start en rijdt weg, Raikkonen heeft ook een goede start gehad en rijdt al snel op plaats twee. Massa wordt ingehaald door Davidson als hij over de kerbstones stuitert. Rosberg ligt op plaats vier. Bij het opkomen van het rechte stuk wordt Alonso ingehaald door Webber, Kovalainen jaagt nu op de tweevoudig wereldkampioen. Een ronde later haalt Alonso nu Webber weer in, aan het eind van het rechte stuk deze keer. Intussen wordt Kubica opgejaagd door de ontketende Alonso. De McLaren-coureur haalt de BMW Sauber-coureur magistraal in en rijdt nu weer op plaats zes.

Na vier ronden heeft Hamilton de snelste tijd in handen. De leider in de race heeft drie seconden voorsprong op Raikkonen. Weer drie seconden daarachter rijdt Heidfeld. In het achterveld is Sutil Barrichello gepasseerd. Een ronde later is het al afgelopen voor de nieuwe Spyker-coureur Yamamoto, de Japanner spinde op het vuile gedeelte en kwam flink in aanraking met de bandenstapel. De Spyker-coureur veroorzaakt een gele vlag situatie.

Ondertussen is Ferrari-coureur Massa terecht gekomen op plaats zestien. De Braziliaan draait rondetijden die drie seconden langzamer zijn dan zijn teamgenoot Raikkonen. De Fin zet in de achtste ronde van de race de snelste raceronde neer, en pakt deze af van Hamilton. Het vermoeden is dat Massa op een één-stop-strategie rijdt.

In ronde twaalf gaat Trulli voorbij aan Fisichella, de Renault-coureur maakte een fout en verloor kostbare tijd in de strijd om plaats tien. Vooraan is het stuivertje wisselen in de snelste raceronden, Hamilton en Raikkonen delen beiden twee snelste raceronden. Intussen ligt de Ferrari ruim vier seconden achter de McLaren. Heidfeld rijdt op zijn beurt weer twaalf seconden achter Raikkonen.

De McLaren-pitcrew gaat naar buiten in ronde zeventien. Alonso wordt weggehaald achter Schumachers Toyota. Tegelijkertijd stopt ook Heidfeld, beide coureurs beleven goede pitstops. Ook Rosberg en Barrichello stoppen in de pitstraat. In het achterveld rijden Vettel en Liuzzi voor de beide Honda-coureurs. Een ronde later stopt ook Schumacher, hij maakt een goede pitstop. Dan komt de leider in de race binnen. Raikkonen gaat met de leider in de race mee. Ferrari heeft een snellere pitstop gemaakt, maar de McLaren-coureur blijft voor Raikkonen.

In ronde twintig wordt Barrichello op een ronde gezet, de Braziliaan ligt op de laatste plaats. De coureur die al in vijftig races niet meer heeft gewonnen krijgt blauwe vlaggen voor Hamilton en Raikkonen. De ervaren Honda-coureur laat de coureurs er goed voorbij.

In ronde vijfentwintig rijdt Kovalainen op plaats vier, hij heeft echter nog niet gestopt bij het team van Renault. Inmiddels komt Coulthard binnen bij Red Bull Racing, hij gaat door op de harde banden. Aan de kop van het veld jaagt Raikkonen op Hamilton, van de achterstand van drie seconden is slechts minder dan één seconde over. De Fin draait solide rondetijden en wacht op een fout van Hamilton.

In ronde tweeëndertig komt Rosberg binnen in de pitstraat voor zijn tweede stop. De jonge Duitser valt terug tot plaats acht. De race is bijna op de helft en telt slechts één uitvaller, Sakon Yamamoto. Massa maakt precies op de helft van de race een pitstop, hij zal waarschijnlijk één stop maken. De stop van de Ferrari-coureur is echter kort met zes punt twee seconden. Hij komt vlak voor de leider in de race terug op de baan, Hamilton kan Massa echter niet bijbenen.

In ronde zesendertig valt de winnaar van de vorige editie van de Grand Prix van Hongarije uit, Jenson Button is de tweede uitvaller met wat lijkt op een hydraulisch probleem. Massa wordt dan toch ingehaald door de raceleider en zijn teamgenoot. Alonso kan in de strijd om plaats vijf maar niet tippen aan de tijden van Schumacher.

Heidfeld maakt zijn tweede stop met nog negenentwintig ronden te gaan. De Duitse coureur voor BMW Sauber valt terug van plaats drie naar plaats vier. Kubica maakt één ronde later zijn pitstop. Intussen spint Davidson aan het eind van bocht 1. De Super Aguri-coureur kwam in aanraking met Fisichella. De Brit staat op een zeer gevaarlijke plaats en heeft zijn rechter achterwiel afgebroken. Een gele vlag situatie is het gevolg.

Een ronde later valt Vitantonio Liuzzi wederom uit. De Italiaan is al acht keer eerder niet gefinisht, frappant genoeg is dit de achtste keer op rij dat de Scuderia Toro Rosso-coureur niet eindigt. Hij parkeert zijn met stieren beschilderde bolide in de pitstraat van het voormalig Minardi-team.

Raikkonen maakt zijn tweede pitstop, zijn laatste pitstop heeft hem brandstof gegeven voor de laatste vierentwintig ronden. Hamilton kan gewoon doorrijden, de McLaren-coureur heeft nu tweeëntwintig seconden voorsprong. Schumacher komt dan binnen bij het Toyota-team, Alonso rijdt nu op de vierde plaats. Hamilton komt met nog twintig ronden te gaan binnen, er mag niets fout gaan bij het team van McLaren. Een stop van vier komma negen seconden is prima te noemen. Een paar seconden later komt Alonso binnen, ook hij beleeft een prima pitstop.

Heidfeld die derde rijdt, Rosberg, rijdend op plaats vijf en Schumacher gaan goede resultaten boeken wanneer de coureurs op deze positie eindigen. De Duitsers verslaan allen met gemak hun teamgenoten. BMW Sauber lijkt de grote winnaar te worden van de straf voor Alonso en de slechte kwalificatie van Massa. De coureurs rijden op plaats drie en vier.

Met nog zestien ronden te gaan komt Heidfeld binnen, slechts dertien ronden na zijn voorgaande pitstop. Vanaf een podiumpositie valt hij terug tot de vijfde plaats. Ook Rosberg komt dan binnen, beide coureurs hebben een korte tweede stint gereden. De Williams-coureur valt tot plaats acht terug. Het hele team van BMW Sauber staat op een drie-stop-strategie, want ook Kubica komt binnen vanaf plaats drie. Aan de kop van het veld jaagt de Ferrari op de McLaren om de winst in de Grand Prix van Hongarije. Slechts zeven tienden verschil bedraagt het tussen Hamilton en Raikkonen.

Met nog drie ronden te gaan wordt er flink aangedrongen om de eerste plaats in de race, maar ook de laatste podiumplek is zwaar bevochten. Alonso jaagt op Heidfeld in de strijd om plaats drie.

Lewis Hamilton blijft echter koel, hij wint de race vlak voor Raikkonen. Heidfeld mag ook naar het podium, hij heeft Alonso voor zich weten te houden. Plaats vijf is voor Kubica, een goed weekend voor BMW Sauber in Hongarije. Zesde en zevende werden Schumacher en Rosberg. Het laatste puntje is voor Kovalainen, die zijn teamgenoot met gemak versloeg. In het achterveld eindigde Sutil voor Barrichello, die een zeer slechte race reed.
Categorie:
Tag(s):