vrijdag, 16. november 2007 - 19:34

Hans Cremers ereburger van Roermond

Roermond

Hans Cremers is vrijdagmiddag op het stadhuis in Roermond benoemd tot ereburger van die stad. Het overhandigen van een oorkonde door de burgemeester en het plaatsen van zijn handtekening in het Gulden Boek, werd deze onderscheiding een feit.

De 72-jarige Cremers heeft zich gedurende een lange reeks van jaren grote verdiensten verworven voor de stad en de regio op maatschappelijk, maar vooral op cultureel vlak, aldus de gemeente Roermond.

Hij was onder meer grondlegger van de Roermondse Jazz Sociëteit en medeoprichter en vele jaren voorzitter van de stichting Hammerveld Jazz Festival. Hij regisseerde talloze bonte avonden van carnavalsvereniging d’n Uul.

Hij was bestuurlijk betrokken bij de stichting Overkwartier en de stichting Stadsherstel. Hij was nauw betrokken bij de ‘Symfonia Ruremondia’ bij gelegenheid van de opening van het cultureel centrum de Oranjerie in 1973. In 1982 was hij in het kader van 750 jaar stad nauw betrokken bij het waterspektakel ‘Plons 750’. Als regisseur/producent was hij actief bij tal van muziek-, dans- en toneeluitvoeringen, o.a. de operette ‘Sjteelse Druimerie’, het ‘Remunjs Bacchanaal’, de ‘Kwekbazaar’, een klank- en lichtspel rond de Munsterkerk en de Kathedraal en het bal Champêtre op de Markt in 1995 bij gelegenheid van 50 jaar bevrijding van de stad.
Hij regisseert dit jaar voor de 25ste keer het vermaarde Cirque d’Hiver in de Oranjerie.

Hij vervulde een initiërende rol bij de oprichting van het nationaal Indië-monument in het park Hattem dat in 1988 werd onthuld en hij werd voorzitter van de gelijknamige stichting. Dezelfde rol vervulde hij bij de oprichting van het monument voor vredesoperaties in het park Hattem dat in 2003 werd onthuld. Met de realisering van deze monumenten en de jaarlijkse herdenking op 7 september die elk jaar massaal wordt bezocht, heeft de heer Cremers wezenlijk bijgedragen aan de maatschappelijke erkenning van veteranen. Hij heeft daarvoor op 24 oktober 2003 uit handen van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie het Ereteken van Verdienste in goud ontvangen.
Provincie:
Tag(s):