dinsdag, 19. juni 2007 - 9:14

Hardwerkend Nederland betaalt de prijs in het weekeinde

Nijmegen

Werknemers die moeite hebben werk en privé goed te combineren, hebben op langere termijn een grotere kans op gezondheidsklachten, zoals depressieve klachten en burn-out. Dit blijkt uit onderzoek van Madelon van Hooff van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Van Hooff onderzocht de omvang van de spanning tussen werk en privé bij ruim 700 Nederlandse politiemedewerkers en de invloed daarvan op hun gezondheid een jaar later. Bij 120 universitaire wetenschappers bestudeerde zij tevens in detail de invloed van werk op het dagelijks functioneren in de thuissituatie, zowel door de week als in het weekeinde.

Uit dit onderzoek blijkt dat het verrichten van inspannend werk een flinke invloed heeft op het thuisdomein. Wetenschappers die hard werken, hebben een slechtere nachtrust en zijn vermoeider dan werknemers die zich niet zo inspannen. Dit verschil duurt zelfs in het weekend nog voort, wat aangeeft dat deze periode te kort is om helemaal te herstellen van het harde werken door de week.

Wetenschappers die zich op het werk bovenmatig inspannen, besteden door de week minder tijd aan actieve vrijetijdsbesteding zoals sport en sociale contacten. Ze werken ook meer over in het weekend. Deze combinatie van veel overwerk en weinig actieve vrijetijdsbesteding is ongunstig voor de gezondheid. Overwerk doet namelijk nog eens extra beroep op de capaciteiten en energie van werknemers.

Actieve vrijetijdsbesteding draagt bij aan herstel en ontspanning van werk.Uit het proefschrift blijkt dat het voor de gezondheid van werknemers belangrijk is om spanningen tussen het werk en de thuissituatie thuisconflicten te voorkomen. Zowel de overheid, werkgevers als werknemers zouden meer kunnen doen om werktijden flexibeler te maken. Werknemers kunnen tevens hun steentje bijdragen door gebruik te maken van de regelingen die er zijn en door thuis goede afspraken te maken over de taakverdeling.

Madelon van Hooff is maandag gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Categorie:
Tag(s):