vrijdag, 21. september 2007 - 13:16

Havenbedrijf Rotterdam wil co2-uitstoot opvangen

Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam wil dat de Rotterdamse haven een belangrijke rol gaat spelen in de opvang van de co2-uitstoot. Om de uitstoot tegen te gaan, wil het havenbedrijf een CO2-pijpleidingnetwerk aanleggen waar bedrijven zich, tegen betaling, op kunnen aansluiten.

Over een aantal jaren moeten bedrijven fors gaan betalen voor hun CO2-uitstoot. Het havenbedrijf verwacht dat het via een pijpleiding stukken goedkoper is. Dit zij Hans Smits, president-directeur Havenbedrijf, vrijdag tijdens het symposium ‘Energy Port 2007’dat wordt gehouden op de Jules Verne bij het bulkoverslagbedrijf EMO op de Maasvlakte.

Smits pleit voor een CO2 pijpleiding systeem met Rotterdam als centrum van Noord-West Europa. Hij ziet daarin de haven als een hub tussen de opvang van CO2 in industriële clusters en CO2-opslag in de Noordzee. Op dit moment werkt het HbR aan een businessplan voor deze zogenoemde ‘common carier pijpleiding voor de transport van CO2’. Dit plan is momenteel een van de belangrijke aandachtsgebieden voor het Havenbedrijf. Het Havenbedrijf neemt deel het Rotterdam Climate Initiative dat moet leiden tot een halvering van de Rotterdamse CO2-uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990.Zo heeft Rotterdam World Gateway, het consortium dat de eerste terminal op de Maasvlakte 2 in gebruik neemt, op het gebied van luchtvervuiling en modal split afspraken gemaakt die qua duurzaamheid verder gaan dan welke Europese containerterminal dan ook.
Provincie:
Tag(s):