maandag, 2. juli 2007 - 20:18

Hedendaagse man blijkt familie van oer-Vlaardinger

Vlaardingen

Een hedendaagse man krijgt er vrijdag een oer-Hollands familielid bij dankzij een DNA-match. Dan maakt de gemeente Vlaardingen bekend dat hij afstamt van een 45-jarige oer-Vlaardinger, die 1000 jaar geleden leefde.

Begin vorig jaar startte de gemeente met ‘de zoektocht naar de oer-Vlaardinger’ onder 88 kandidaten, die werden geselecteerd. Van deze mannen werden wangslijmmonsters afgenomen.

Het begon in 2002 toen archeologen in het Vlaardingse stadshart de resten van Vlaardingers borgen die daar tussen 1000 en 1050 waren begraven. Om te achterhalen of er nog verwanten rondlopen van de duizend jaar geleden begraven Vlaardingers, startte de gemeente het project.

Voor de zoektocht kwamen alleen mannen in aanmerking. De verwantschap laat zich namelijk het gemakkelijkst vaststellen via de mannelijke lijn. Het enige stukje DNA dat van ouder op kind ongewijzigd wordt doorgegeven, is namelijk het Y-chromosoom dat het man-zijn bepaalt. Daarnaast is de mannelijke lijn ook eenvoudiger te volgen op basis van stamboom-gegevens omdat de achternaam doorgaans via de mannelijke lijn wordt doorgegeven.

Het is nu voor het eerst in Nederland gelukt, aldus de trotse burgemeester Tjerk Bruinsma, om met behulp van DNA-onderzoek een periode van duizend jaar te overbruggen.

De hedendaagse man krijgt wel een familielid die al flink wat klappen op zijn hoofd heeft opgelopen. Zowel op de linker als op de rechterkant van de schedel zijn duidelijke deuken te zien veroorzaakt door een stomp voorwerp. De man heeft de klappen wel overleefd, aangezien de fracturen weer mooi geheeld zijn. De schedel van de 45-jarige middeleeuwer wordt getoond tijdens de avond waarop de match bekend wordt gemaakt.

Het is een samenwerkingsproject van de sectie Stadsarchief en Archeologie van de gemeente Vlaardingen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) .
Provincie:
Tag(s):