zaterdag, 15. september 2007 - 22:05

Heerenveen neemt na half uur afstand van Excelsior

SC Heerenveen heeft de eerste overwinning van het seizoen behaald. In Rotterdam won de ploeg van Gertjan Verbeek met 2-5 van Excelsior. De Rotterdammers mochten even ruiken aan een stunt, maar bleven voor de vierde maal op rij met lege handen achter.

Na een half uur zag het er niet naar uit dat de Friezen ruim zouden winnen. Door twee goals van Geert den Ouden stond er toen namelijk een 2-0 stand op het scorebord. Beide keren was een buitenspeler de aangever voor de spits. Na twintig minuten ontsnapte linkerspits Tjeerd Korf na een mooie pass van debutant Sebastian Pardo aan zijn bewaker Gianni Zuiverloon en hij legde de bal breed op Den Ouden: 1-0. Acht minuten later stuurde Sigourney Bandjar rechtsbuiten Eldridge Rojer weg, die te snel was voor Timmi Johansen en Den Ouden op maat bediende. Die tikte zijn én Excelsiors derde goal van het seizoen binnen: 2-0.

Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek greep meteen daarna in en wisselde de zwakke Johansen voor Geert Arend Roorda. Nadat Michael Bradley, Gerald Sibon en Danijel Pranjic al kleine kansjes op de aansluitingstreffer hadden gemist, bracht Miralem Sulejmani de spanning terug door met een droge schuiver goalie Ronald Graafland te verslaan. In de laatste minuten van de eerste helft nam het duel een compleet andere wending. Eerst stiftte Gerald Sibon (foto) de 2-2 binnen toen zijn bewaker Koen Stam werd behandeld aan een hoofdwond en in blessuretijd zorgde de opgekomen rechtsback Gianni Zuiverloon voor de 2-3. Daarbij kreeg hij overigens een vrije doortocht van de passieve Kralingers Pardo, Michel van Guldener en René van Dieren.

Na de rust kwam Excelsior met de beste bedoelingen uit de kleedkamer, maar gooide Heerenveen het duel snel in het slot. Invaller Roy Beerens bediende in de 51ste minuut Gerald Sibon, die al vallend hard binnen volleerde. Drie minuten later werd Bradley weinig in de weg gelegd. De Amerikaan de bal in de verre hoek: 2-5. Daarmee scoorde Heerenveen in één wedstrijd al meer dan in de drie voorgaande. Het inspireerde de meegereisde Friese supporters tot ludieke spreekkoren over Afonso Alves, die opnieuw spoorloos is. De Braziliaan, vorig jaar topscorer, keerde na een interland met ‘De Goddelijke Kanaries’ niet terug op Friese bodem, maar na de vijf goals leken de Heerenveen-fans dat niet erg te vinden.

In het laatste half uur kon de ploeg van Verbeek de krachten sparen voor het UEFA Cupduel van aanstaande donderdag met Helsingborgs IF. De Friezen controleerden de wedstrijd en Excelsior was simpelweg niet meer bij machte om de bezoekers nog pijn te doen.