zaterdag, 27. oktober 2007 - 23:23

Heerenveen overklast VVV

VVV-Venlo heeft zaterdagavond laten zien waarom het de laatste plaats in de Eredivisie bezet. De thuisploeg kwam er in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen totaal niet aan te pas. De Limburgers wisten een dramatische eerste helft weliswaar te compenseren met een betere tweede, maar het kwaliteitsverschil met de Friezen bleek uiteindelijk niet gering: 0-4.

Al na drie minuten was er de achterstand voor de ploeg van trainer André Wetzel. Kristian Bak Nielsen kopte de bal, uit een corner van Daniël Pranjic, knap binnen in de verre hoek. Doelman Danny Wintjens, vorig seizoen nog Heerenveen, had geen schijn van kans.

Even leek het erop alsof VVV zich van de tegengoal weinig had aangetrokken, getuige de aanvalsdrang in de beginfase, maar die bleek slechts van korte duur. Afonso Alves, wie anders, reageerde alert op een lange bal van achteruit en troefde zowel verdediger Sjors Verdellen als keeper Wintjens eenvoudig af: 0-2. De spits schoof de bal met links behendig onder de sluitpost door.

VVV kon daarna weinig meer inbrengen tegen de suprematie van de Friezen. De thuisploeg was zowel aanvallend als verdedigend onmachtig en was enkel gevaarlijk met schoten vanuit de tweede lijn. Alleen Nordin Amrabat was dicht bij de aansluitingstreffer, maar de voorzet van Mike Mampuya, die even daarvoor was doorgebroken over de rechterflank, raakte hij volledig verkeerd.

In het tweede bedrijf liet VVV zien wel degelijk over wilskracht te beschikken. Deze werd, ondanks een paar knappe acties van Amrabat, niet beloond. Ook invaller Jason Oost kon in de frontlinie geen potten breken. Heerenveen geloofde het op een gegeven moment wel en liet de bal rustig rond gaan. VVV kon, evenals het gedesillusioneerde publiek, slechts toekijken.

Waar de 1-2 lange tijd toch meer in de lucht hing dan de 0-3, was het toch Heerenveen dat in de slotfase orde op zaken stelde. Gerald Sibon bezorgde de bal in de 71e minuut via een fraaie steekpass bij Alves, die doelman Wintjens simpel omspeelde. Alsof hij er niet stond zo eenvoudig. De Braziliaanse goalgetter brengt zijn seizoenstotaal daarmee op tien treffers.

Vlak voor tijd bepaalde de voor Sibon ingevallen Radoslaw Matusiak, op aangeven van Bak Nielsen, de eindstand op 0-4. De Pool kon kinderlijk eenvoudig binnentikken bij de tweede paal. Voor Heerenveen de vierde, en geheel terechte, overwinning op bezoek bij VVV-Venlo ooit in de historie. In totaal, met vanavond erbij, troffen de clubs elkaar veertien keer in Venlo.