dinsdag, 9. oktober 2007 - 22:23

Helft bestuurders met carkit belt niet handsfree

Regio

Het Verkeershandhavingsteam van de politie Limburg-Noord heeft sinds de start van het project gericht tegen niet handsfree bellen al ruim 70 overtreders bekeurd. Hierbij valt op dat zeker de helft van de bestuurder wel een carkit of een oortje heeft, maar deze niet gebruikt, zo meldt de politie Limburg-Noord dinsdag.

De controles zijn gestart in september en worden uitgevoerd door een koppel van twee motoragenten, waarvan er één in burger rijdt en de andere in uniform op een herkenbare politiemotor.

Bellen tijdens het autorijden verhoogt de kans op een ongeval aanzienlijk. Het ongevalrisico bij mobiel bellen is vier maal hoger dan wanneer er niet wordt gebeld. (SWOV factsheet, mei 2006). Handsfree bellen is iets veiliger, maar is door concentratieverlies ook bepaald niet risicoloos. De Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft berekend dat bij 20 tot 30 procent van de ongevallen afleiding van of gebrek aan aandacht voor het verkeer een belangrijke rol speelt. De SWOV schat in dat er per jaar circa 600 slachtoffers (doden en ziekenhuisgewonden) in het verkeer vallen door bellen tijdens het rijden.
Provincie:
Tag(s):