dinsdag, 30. oktober 2007 - 21:41

Herdenking bevrijding Walcheren

Middelburg

Oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog herdenken op zaterdag 3 november de bevrijding van Walcheren. Dit gebeurt bij de drie monumenten op de Sloedam.

Het eerste monument is voor de gesneuvelde Franse militairen die in mei 1940 op de Sloedam hebben gevochten. Onderdelen van de Canadese regimenten The Black Watch of Canada, The Calgary Highlanders en Le Régiment de Maisonneuve hebben eind oktober en begin november 1944 felle gevechten geleverd met Duitse eenheden om Walcheren te bevrijden.

De Canadezen werden daarbij geholpen door Schotse troepen van het 1st Batallion The Glasgow Highlanders. Ter nagedachtenis van de in die gevechten gesneuvelde en gewond geraakte geallieerde militairen staan op de Sloedam naast het Franse monument, een Canadees en een Schots monument.

Burgemeester Koos Schouwenaar houdt om 10.30 uur een toespraak. Vervolgens is er een minuut stilte ter nagedachtenis. Daarna leggen onder andere het gemeentebestuur van Middelburg, de Arnemuidse scholen en scouting Arnemuiden kransen.
Provincie:
Tag(s):