maandag, 14. mei 2007 - 14:19

Herdenking transport 19 mei 1944 kamp Westerbork

Westerbork

Zaterdag om 14.00 uur worden voor het eerst alle namen van vermoorde Sinti en Roma gelezen door leden uit de gemeenschap zelf. Het lezen zal plaatsvinden voorafgaande aan het herdenkingsprogramma op het terrein van kamp Westerbork, bij De 102.000 stenen. Settela Steinbach, het meisje dat tussen de wagondeuren doorkijkt, is één van de namen die genoemd wordt.

Jarenlang was er onduidelijkheid over het aantal Sinti en Roma dat op 19 mei 1944, nu 63 jaar geleden, vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz werden gedeporteerd en vermoord. Het informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis heeft op verzoek van het Sinti en Roma Centrum en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een uitgebreid onderzoek gestart met als resultaat dat nu waarschijnlijk alle namen bekend zijn.

Aansluitend worden twee tentoonstellingen geopend. Op het terrein van kamp Westerbork worden de portretten onthuld die deel uitmaken van de expositie Paramisa. 27 levensgrote portretten van Sinti en Roma, gefotografeerd door Rogier Fokke.
Provincie:
Tag(s):