vrijdag, 13. april 2007 - 8:19

Herdenking voor sporters

Amsterdam

Het is het derde achtereenvolgende jaar dat er op vrijdag 4 mei een herdenkingsbijeenkomst wordt georganiseerd bij het Olympisch stadion in Amsterdam. De herdenking is speciaal voor sporters die slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld.

De sprekers dit jaar zijn NOC*NSF-voorziter Erica Terpstra, sportwethouder Carolien Gehrels van de gemeente Amsterdam en sportwethouder Eddy Linthorst. De sporter die vertelt over zijn eigen ervaringen tijdens de oorlogsjaren is Jaap van der Poll. In 1936 was hij als speerwerper op de Olympische Spelen in Berlijn en zat tijdens de oorlogsjaren gevangen op Java en in Japan. Ook AFC Ajax doet dit jaar weer mee, net als het Olympisch Stadion en de gebruikers van het Olympisch Stadion.

Veel sporters – het exacte aantal is onbekend - zijn gesneuveld tijdens de oorlog en mede daarom wordt de plechtigheid gehouden. Het sportleven in die tijd ging zo veel mogelijk door. Het gaf afleiding aan veel mensen van de dagelijkse zorgen.

Zo stond bijvoorbeeld in het clubblad van Feyenoord in 1941: 'Een sportief vermaak is zelfs in deze tijd niet verkeerd, al zal men, ieder volgens zijn overtuiging, niet mogen vergeten zich te verdiepen in wat in deze wereld ons hoogste goed is. Vooral in deze tijd is afleiding gewenst, maar daarbij rust op alle leden een zware plicht.'

Het programma

De officiële bijeenkomst begint om 12.30 uur. Vanaf 12.00 uur worden de gasten ontvangen in de Olympic Experience aan de voorzijde van het Olympisch Stadion. De ingang hiervan is in de Marathonpoort.

Als sprekers die dag zijn aanwezig:

Eddy Linthorst, namens stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid

Erica Terpstra, namens NOC*NSF

Carolien Gehrels, namens de stad Amsterdam

Jaap van der Poll, oud-speerwerper. In 1936 was hij Nederlands Kampioen, 1938 Javaans Kampioen. Hij deed mee aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Tijdens de oorlogsjaren zat hij gevangen op Java en in Japan. Hij vertelt over zijn ervaringen.

De plechtigheid duurt ongeveer drie kwartier.
Provincie:
Tag(s):