woensdag, 27. juni 2007 - 10:16

Het Hanze Solar Team gaat door!

Groningen

De zonneboot van het Hanze Solar Team heeft op zaterdag 16 juni tijdens de Zeeuwse zonnebootrace 2007 de tweede plaats behaald. Na een spannende wedstrijd won het Tennet solaR team van de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk nipt met twee punten verschil.

Vier studenten van het Instituut voor Engineering van de Hanzehogeschool Groningen hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan hun afstudeerproject: het verbeteren en vernieuwen van de AquaNova, zoals de zonneboot van het Hanze Solar Team heet. Thomas Lantinga en Age Jan ter Veen van de opleiding Elektrotechniek én John Kamminga en Jendrik van Dijk van de opleiding Werktuigbouwkunde hebben zich gericht op de aandrijving van de boot en een nieuwe motor, accu en schroef geïnstalleerd. Verder hebben ze een ‘power prediction program’ ontwikkeld, een computerprogramma dat op basis van de weersverwachtingen berekent wat de optimale snelheid is om het traject te varen.

In de zomer van 2008 wordt de tweede Frisian Solar Challenge gehouden, de zonnige variant op de Friese Elfstedentocht. Hieraan gaat het Hanze Solar Team met de nu opgedane ervaringen met twee boten deelnemen. De vier afgestudeerde studenten zijn namelijk zo enthousiast, dat ze verder gaan met het optimaliseren van de boot om volgend jaar opnieuw een kans te maken.
Provincie:
Tag(s):