maandag, 1. oktober 2007 - 11:02

'Het is stil in Amsterdam'

Amsterdam

De politie van Amsterdam/Amstelland is sinds maandagochtend 10.45 uur overgegaan op C2000. Hiermee komt voorgoed een eind voor menig scannerluisteraar aan het meeluisteren van politieberichten. Eerder zijn andere politiekorpsen in Nederland al voorgegaan. Amsterdam sluit de rij en volgt vandaag als laatste korps.

Het netwerk is alleen bedoeld voor hulpverleners die nu sneller en efficiënter hun werk kunnen doen. Ook kunnen criminelen niet langer meer meeluisteren.

Doordat C2000 is beveiligd, kunnen ook journalisten niet langer meeluisteren met de communicatie tussen de hulpverlenende instanties. Journalisten missen daardoor een voor hen belangrijke informatiebron. Om de media toch zo snel mogelijk te kunnen informeren over relevante zaken hebben vrijwel alle veiligheidsregio’s inmiddels een persalarmeringssysteem ingevoerd. De hulpdiensten zelf zijn verantwoordelijk om dat goed te organiseren. Het ministerie heeft de veiligheidsregio's hier ook al eerder op gewezen.

Twee weken geleden maakte de Nederlandse Vereniging voor de Journalisten (NVJ) bekend dat er een P2000 pilotversie komt voor journalisten. Dit systeem, een oproepsysteem per semafoon, wordt aangestuurd door een meldkamer en moet journalisten waarschuwen bij calamiteiten. Veel journalisten vrezen dan echter dat het systeem niet werkt omdat je afhankelijk blijft van wat de meldkamer naar buiten wil en kan brengen.
Provincie:
Tag(s):