dinsdag, 28. augustus 2007 - 9:35

Het Monument in de schijnwerpers

Apeldoorn

Met een rondwandeling, diavertoning, filmpjes en een foto-expositie gaat de Vereniging Oud Apeldoorn de aandacht vestigen op Het Monument. Dat is de vroegere Metaalbuurt (tussen Aluminiumweg, Arnhemseweg, Houtweg en Staalweg) die geheel wordt vernieuwd en gerestaureerd.

De activiteiten vinden plaats op zaterdag 8 en zondag 9 september in het kader van de Apeldoornse Monumentenweek. Een project dat in samenwerking met woningbouwvereniging De Goede Woning wordt uitgevoerd.

De Rietendakschool aan de Zilverweg is de centrale ontmoetingsplek en het vertrekpunt. Daar wordt een aantal lokalen ingericht met foto’s en andere zaken die betrekking hebben op de oude buurt die, na een renovatie in de jaren ’70, aan zijn derde leven begint. Om bezoekers op de hoogte te stellen van het leven en werken in deze oorspronkelijke volksbuurt, heeft de VOA verschillende oud-bewoners benaderd die op verschillende plekken in de wijk gaan vertellen over de wijze waarop mensen in straten als Bronsweg, Tinweg, IJzerweg en Staalweg vroeger met elkaar omgingen.

De Goede Woning richt een expositie in, in de modelwoning aan de IJzerweg 2 en 4 en het pand IJzerweg 22 kan van buiten worden bekeken en daar kan worden gewandeld op het erf. Door de ruime opzet van de Metaalbuurt is de buurt al wel eens ‘Berg en Bos van Apeldoorn-Zuid’ genoemd.

Op zaterdag kunnen kijkers terecht van 10.00-17.00 en zondag van 11.00-16.00 uur. De tocht kan ook fietsend worden afgelegd. Deelname is gratis en bij de school kan koffie of een frisdrankje worden gekocht. Bezoekers krijgen een routekaartje en een informatiefolder mee.
Provincie:
Tag(s):