woensdag, 23. mei 2007 - 16:13

Het raadsel van de sfinks

Maastricht

Op 24 mei 2007 wordt in het Bonnefantenmuseum Maastricht de televisiefilm ‘Het raadsel van de sfinks’ van de Belg Jef Cornelis getoond. De film, die in 1983 voor het eerst door de VRT werd uitgezonden, probeert de architectuur in haar fundamentele elementen te laten zien, met name het werk van de Luikse architect Charles Vandenhove.

Initiatief voor deze bijeenkomst ligt bij de Jan van Eyck Academie, waar een onderzoeksproject plaatsvindt naar het televisiewerk van Cornelis. Tijdens het middagprogramma dat om 14.00 van start gaat, wordt de film opnieuw gescreend. Na de inleidende lezing van architectuurhistoricus Bart Verschaffel volgt een gesprek met de componist Luc Brewaeys en Dirk Pültau, hoofdredacteur van het kunsttijdschrift ‘De Witte Raaf’ over de soundtrack van de film.

‘Het raadsel van de sfinks’ probeert met filmische middelen de architectuur in haar fundamentele elementen te laten zien, vertrekkend van een analyse van het Hotel Torrentius, een groot herenhuis uit de tweede helft van de 16de eeuw. In 1979 stond het monument te koop, uitgeleefd en verkrot, temidden van een desolaat met autowegen doorploegd Luiks stadscentrum. Charles Vandenhove kocht het om het restaureren. De film (55'30�) werd in 1983 uitgezonden door de VRT.

Bart Verschaffel is Hoogleraar Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, Universiteit Gent; Hoofddocent Universiteit Antwerpen. Hij publiceerde twee boeken over Charles Vandenhove: Gemeentehuis Ontmoetingscentrum Ridderkerk (Gent, A & S Books, 2005), Charles Vandenhove: Le Balloir (Rotterdam, 010, 1996). Bart Verschaffel realiseerde verschillende televisieprogramma’s met Jef Cornelis (onder andere Dames en heren Jan Fabre (1990), Les Vacances de Monsieur MAG (1993), The music box (1994), C’est moy que je peins (1996), Een weekend met mijnheer Magritte (zaterdag/zondag) (1997).

Luc Brewaeys is componist. Hij studeerde compositie te Brussel (bij André Laporte), in Sienna (bij Franco Donatoni) en in Darmstadt (bij Brian Ferneyhough). Hij ontving meerdere prijzen en kreeg opdrachten van meerdere binnen- en buitenlandse orkesten. Hij gebruikt een uitermate gevarieerd instrumentarium, onder meer veel slagwerk, en schuwt het experiment niet. Een aantal van zijn werken kregen een 'knipoog'-titel: het zijn befaamde whisky-merken. Luc Brewaeys componeerde de soundtrack van Het raadsel van de sfinks.

Dirk Pültau is hoofdredacteur van het Belgische kunsttijdschrift De Witte Raaf, dat in 2005 een nummer wijdde aan het oeuvre van Jef Cornelis.

Hij schreef eerder een artikel over de soundtrack van de film Landschap van kerken (1989, realisatie: Jef Cornelis; scenario: Geert Bekaert).
Provincie:
Tag(s):