woensdag, 21. november 2007 - 23:25

Hiddink flikt het weer, Engeland blijft thuis

(Elfvoetbal) Guus Hiddink heeft het weer voor elkaar: Met Rusland heeft hij zich geplaatst voor het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Na het verlies tegen Israel, afgelopen zaterdag, waren de kansen op plaatsing voor Guus Geluk flink geslonken. Engeland zou op Wembley immers moeten verliezen van het al geplaatste Kroatië en Rusland zou drie punten moeten pakken uit bij Andorra.

Dat laatste lukte, zij het moeizaam. Maar daar zal iedereen in Rusland maling aan hebben. Het werd 1-0 in het voordeel van de mannen van Hiddink. Dmitri Sytsjev was de man van de avond, hij scoorde in de eerste helft de enige treffer. Denis Kolodin kreeg in de extra tijd van de eerste helft nog de ultieme mogelijkheid om zijn ploeg op 2-0 te zetten, maar hij miste vanaf de penaltystip. Daardoor bleef het 1-0.

Aan opdracht 1 was voldaan, maar werkte Kroatië ook mee op Wembley? Dat was zeker het geval. De Kroaten deden hun sportieve plicht ruim naar behoren. Voordat Beckham en co goed en wel met de ogen geknipperd hadden, stonden ze al met 2-0 achter. In een tijdsbestek van dertien minuten vanaf de aftrap scoorden Niko Kranjcar en uitblinker Ivica Olic.

Na rust werd Engeland weer in het zadel geholpen na een makkelijk gegeven penalty. Jermain Defoe werd licht gehinderd in het strafschopgebied en de arbiter zag er genoeg in voor een strafschop. Die werd door Frank Lampard onberispelijk binnengeschoten. Niet lang daarna volgde de 2-2. Peter Crouch rondde prachtig af na een schitterende voorzet vanaf rechts van David Beckham.

Kroatië liet zich niet uit het veld slaan. Amper een minuut later kreeg het zelf weer twee grote mogelijkheden, waarvan er één op de lat uiteen spatte. De verlossing voor Hiddink's Rusland kwam in de 77ste minuut van de voet van Mladen Petric. Hij bepaalde de eindstand op 3-2 en indirect dat Engeland niet naar het EK gaat en Rusland wél.