woensdag, 17. oktober 2007 - 19:24

Hiddinks Russen terug in de race na winst op Engeland

Rusland heeft de spanning in groep E weer helemaal teruggebracht. De ploeg van Guus Hiddink won met 2-1 van Engeland, dat plaatsing voor het EK van 2008 nu niet meer in eigen hand heeft.

De Russen startten op het kunstgras van het kolkende Luzhniki-stadion in Moskou beter dan de Engelsen. Tot grote kansen leidde dit echter niet. Slechts Konstantin Zyryanov was dichtbij met een schot op de paal. Kort daarna zette Wayne Rooney zijn land op voorsprong. Michael Owen verlengde -hoewel klein van stuk- een hoge bal van Sol Campbell, Rooney nam de bal met de borst mee en haalde vanaf de rand van het strafschopgebied hard uit. Doelman Vladimir Gaboelov was kansloos: 0-1.

Na de rust verhoogde Rusland de druk, maar voor het oog van 75.000 toeschouwers zocht de ploeg teveel het drukke centrum op. Daardoor kwam de Engelse goalie Paul Robinson niet echt in de problemen. Een gouden wissel van Hiddink draaide de zaken echter om. De Nederlander bracht na 58 minuten Roman Pavlijoetsjenko in het veld voor Aleksandr Kerzjakov. Een kwartier later stond het 2-1.

Eerst werd Zyryanov door Rooney neergelegd boven het strafschopgebied, maar de Spaanse scheidsrechter Medina Cantalejo gaf desondanks een penalty, die door Pavlijoetsjenko werd benut. In de 73ste minuut maakte hij zich bijna onsterfelijk door de rebound in te tikken, nadat Robinson een schot van Aleksey Berezoetsky niet klemvast pakte. In de slotfase drong Engeland nog wel aan, onder anderen met het inbrengen van Frank Lampard en Peter Crouch, maar aan de stand veranderde dit niks meer.

Engeland heeft nu 23 punten uit elf duels, terwijl de Russen 21 punten hebben verzameld in tien wedstrijden. Rusland moet nog op bezoek bij Israël en Andorra. Als de mannen van Hiddink beide duels winnen, gaan zij naar het EK. Engeland speelt alleen nog thuis tegen Kroatië, dat zich in de elfde speelronde tegen Macedonië al kan verzekeren van het EK. De Engelsen van bondscoach Steve McClaren hebben plaatsing dus niet meer in eigen hand.