dinsdag, 20. november 2007 - 11:26

Hilde van Ree geëerd met derde klimaatbosje in Leeuwarden

Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden biedt Hilde van Ree een klimaatbosje aan als blijk van waardering voor de jarenlange inspanning die ze heeft geleverd om het leefklimaat in Leeuwarden te verbeteren. De ‘klimaatverandering’ heeft zij teweeg gebracht gedurende haar tijd als directeur van de Corporatie Holding Friesland. Het ‘Klimaatbosje’ komt in de wijk ‘Achter de Hoven / Vegelin'. Een wijk die tot bloei is gekomen, mede door haar inzet. De drie walnootbomen zullen helpen het klimaat nog verder te verbeteren.

Het derde klimaatbosje van Leeuwarden wordt geplant op de Waterspeelplaats aan de Potmarge. De onthulling door wethouder Roel Sluiter is op donderdag 22 november om 15.00 uur.

Het planten van klimaatbosjes in Fryslân is een initiatief van Landschapsbeheer Friesland en It Fryske Gea. De actie is onderdeel van de landelijke klimaatcampagne HIER. Hiervoor spannen 38 goede doelenorganisaties zich in om klimaatverandering op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. De gemeente Leeuwarden had op 17 november 2006 de landelijke primeur door als eerste lokale overheid in Nederland een klimaatbosje te planten (tegenover NS-station en AEGON-kantoor). De gemeente neemt duurzame zorg voor milieu en klimaat uitermate serieus en wil komend jaar op nog eens vijf tot zes prominente locaties in de stad klimaatbosjes aanleggen.

De in een driehoek geplaatste walnotenbomen met herkenbaar ‘baken’ staan symbool voor de individuele verantwoordelijkheid in de wereldwijde klimaatproblematiek. De boomsoort bindt minstens 100 jaar CO2 en produceert duurzaam hout voor onder andere de meubelindustrie. De klimaatbosjes inspireren het publiek zelf iets te doen aan het klimaatprobleem. Dat kan bijvoorbeeld door het kopen van CO2-neutrale producten. In Fryslân worden 50 tot 60 van dergelijke klimaatbosjes geplant (3, 6 of 9 walnotenbomen in een driehoek). Opgeteld gaat het in heel Nederland om een compleet walnotenbos. Alle afzonderlijke Klimaatbosjes staan symbool voor de veel grotere compensatiebossen die veelal in de tropen worden aangelegd.
Provincie:
Tag(s):