zondag, 2. december 2007 - 14:00

Historie belooft weinig goeds voor Nederland

(Elfvoetbal) Voor het tweede achtereenvolgende toernooi is Nederland terecht gekomen in een zogenaamde Poule des Doods. Twee jaar geleden, op het WK, liep het onverwacht goed af en was Nederland, na zeges op Servië en Ivoorkust al na twee wedstrijden geplaatst. De 0-0 tegen Argentinië had daarna geen betekenis meer. De vraag is echter of het dit keer (met de twee WK-finalisten en met het land waarvan Nederland in de voorrondes twee keer niet kon winnen) weer zo zal gaan.

Eerste tegenstander van Oranje in Bern is wereldkampioen Italië, een land waartegen Nederland in de EK-historie waarschijnlijk de meest dramatische nederlaag aller tijden leed. Op 29 juni 2000 miste Nederland in de halve finale liefst vijf strafschoppen en werd uitgeschakeld. In 1974 en 1975 trof Nederland Italië in twee voorrondewedstrijden. In Rotterdam werd het 3-1 en in Rome werd met 1-0 verloren. Nederland was toen al groepswinnaar.

Op vrijdag de 13de juni is Frankrijk de tweede tegenstander. In 1996 verloor Nederland in de kwartfinales van EURO'96 in Liverpool na strafschoppen van de Fransen, toen nog een wereldmacht in opkomst. Tijdens 120 minuten werd niet gescoord en miste Clarence Seedorf daarna de enige penalty. Op 21 juni 2000 speelde Nederland in de derde groepswedstrijd van EURO 2000 opnieuw tegen Frankrijk. Zowel Oranje als de Fransen waren toen al gekwalificeerd, maar toch werd het een felle wedstrijd die Nederland met 3-2 won. Later zou Frankrijk wel Europees kampioen worden.

Roemenië trof Nederland nog nooit in een eindfase. Niet onprettig is het feit dat de Roemenen (die dan al tegen Frankrijk en Italië hebben gespeeld) op 17 juni waarschijnlijk al twee keer verloren zullen hebben. Dit jaar speelde Nederland voor het eerst in EK-verband tegen Roemenië. In Rotterdam werd het in maart in een doodsaaie wedstrijd 0-0 en in oktober verloor Nederland met 1-0 in Roemenië.
Categorie:
Tag(s):