vrijdag, 28. september 2007 - 10:20

Hoest houdt 87% van Nederlanders uit slaap

Alkmaar

Herfst 2007 is van start gegaan: traditioneel het seizoen van hoesten en snotteren. Of sjaals en warme jassen zullen helpen tegen de virussen die deze winter ons land ongetwijfeld zullen binnenwaaien, zal nog moeten blijken. Wat wel blijkt, uit een recentelijk onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van Bisolvon uitvoerde, is dat 87% van de Nederlanders het afgelopen jaar flink last heeft gehad van verkoudheid, vrijwel altijd mét hoest. Meer dan de helft lag hierdoor zelfs 's nachts wakker.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat 68% van de Nederlanders zich erg tot heel erg ongemakkelijk voelt wanneer zij een hoestbui krijgt in het bijzijn van anderen. Om benarde hoestsituaties te bestrijden, grijpen de meeste Nederlanders naar hoestdrank en pastilles, waarvan 30% vastzittende hoest oplost met Nederlands' bekendste hoestdrank, Bisolvon, omdat deze hoestdrank de meest effectieve werking biedt, aldus de respondenten.

Een ander opmerkelijk punt dat uit het consumentenonderzoek van de hoestdrankjes fabrikant naar voren kwam, is dat verkoudheid en hoesten van grote invloed is op ons sociale leven. Niet alleen irriteert de gemiddelde Nederlander zich aan het hoesten van een ander tijdens bijvoorbeeld boodschappen doen of een avondje uit, ook de eigen vrijetijdsbesteding heeft te lijden onder een fikse verkoudheid. Zo wordt er minder gesport, minder gevreeën, en ook de gezelligheid met vrienden staat op een lager pitje. Misschien is dit voor het behoud van de vriendschap ook wel beter want een kwart van de respondenten geeft aan sneller geïrriteerd te zijn tijdens een verkoudheid.

Mannen en vrouwen ervaren de gevolgen van verkoudheid op verschillende manieren. Zo melden mannen zich minder vaak ziek vanwege een verkoudheid en hebben zij opmerkelijk minder last van de vermoeidheid die met een verkoudheid gepaard gaat (55% t.o.v. 71 %). Een ander gevolg van verkoudheid is het minder presteren op het werk. Vrouwen hebben hier significant vaker last van dan mannen. Ook de eetlust heeft volgens de mannen nauwelijks te lijden onder een verkoudheid terwijl 30% van de vrouwen aangeeft juist een stuk minder te eten.
Categorie:
Tag(s):