dinsdag, 16. oktober 2007 - 22:48

Hoge Duitse onderscheiding voor burgemeester Jos Som

Kerkrade

Burgemeester Jos Som van Kerkrade zal woensdag het Verdienstkreuz am Bande van de bondsrepubliek Duitsland ontvangen. De Duitse ambassadeur dr. Thomas Läufer zal woensdagmiddag in Den Haag de Kerkraadse burgemeester de onderscheiding opspelden voor zijn verdiensten op het gebied van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitsland en Nederland.

Sinds 2000 heeft burgemeester Jos Som zich ingezet voor de intensivering van de grensoverschrijdende samenwerking, met name de samenwerking in Eurode-verband tussen Kerkrade en de Duitse nabuur- en grensgemeente Herzogenrath, maar ook op grotere schaal. Samen met burgemeester Gerd Zimmermann van Herzogenrath en dus de dubbelstad Eurode vertegenwoordigend, trad Jos Som regelmatig op om grensverschillen en grensproblemen bij andere overheden zowel in Nederland als in Duitsland aan te kaarten en op te lossen.

De burgemeester van de gemeente Kerkrade was en is met name actief op het vlak van de grensoverschrijdende openbare en veiligheid. Hij heeft zich met name ingezet voor een verdere intensivering van de samenwerking van de brandweerkorpsen, politie en ambulances in het grensgebied. Jos Som stelde zich vooral ten doel de grensoverschrijdende drugsproblematiek en criminaliteit aan te pakken. Naast het gestalte geven van een pro-actieve aanpak pleitte de burgemeester van de gemeente Kerkrade meermalen voor effectievere wetgeving.

Het verlenen van de Verdienstkreuz am Bande in Duitsland is vergelijkbaar met Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Provincie:
Tag(s):