zondag, 29. juli 2007 - 11:48

Honden bijten niet zo maar

De afdeling Zuid Oost Drenthe van de Dierenbescherming spreekt zijn verbazing uit over een artikel in de rubriek ‘ogenblik’ op de voorpagina van het Dagblad van het Noorden van vrijdag 27 juli 2007. In deze rubriek wordt door een beller geopperd dat hij weet hoe het komt dat er zoveel zwerfdieren zijn. Reden hiervoor zou volgens de beller de hoge kosten zijn voor het laten inslapen van een dier. Volgens hem is het hierom begrijpelijk dat er mensen zijn die een dier het bos injagen of aan een boom binden. Zijn hondje schijnt afwijkend gedrag naar kinderen te gaan vertonen. Meneer impliceert dat hij het diertje wat aan zal doen wanneer dat nog eens gebeurt. Voor het gemak gaat de beller maar voorbij aan het feit dat een hond niet zomaar gaat bijten. Daar is altijd een reden voor, zo laat de afdeling van de dierenbescherming weten.

Wanneer een dier dat altijd leuk en gezellig is geweest en ineens naar kinderen gaat ‘happen’ dan is daar een reden voor. In zeldzame gevallen heeft het dier een afwijking in de hersenen; men kan dan niet anders dan het dier laten inslapen. Het kan ook gebeuren dat het dier wordt gepest en dat op een gegeven moment niet meer pikt en gaat ‘happen’. Bij oudere honden gaat, net als bij mensen, het gehoor en zicht achteruit. Wanneer zij plotseling benaderd worden kunnen zij als schrikreactie gaan bijten omdat zij ‘het gevaar’ niet zien of horen aankomen. Dat is geen kwestie van agressief gedrag maar een natuurlijke reactie. Hier dient de eigenaar rekening mee te houden; het gaat hemzelf op een gegeven moment ook overkomen dat hij minder hoort en ziet. De enige reden dat hij niet gaat bijten is dat mensen nu eenmaal anders kunnen reageren als dieren.

Gaat je hond ineens snauwerig worden ga dan zoeken naar de reden hiervoor. Zeker een oudere hond is vaak vele jaren je trouwe metgezel geweest. Wanneer hij ongewenst gedrag gaat vertonen (en bijten is zeker ongewenst gedrag) dank hem dan niet als een paar oude schoenen af. Zoek naar de oorzaak en zorg ondertussen dat het voor de omgeving wel veilig blijft. Kan of wil je dat niet doen ga dan op zoek naar mensen die wel respect hebben voor een ouder wordende hond en daar ook iets voor over hebben. Kan je zulke mensen niet vinden dan kan je het dier altijd afstaan aan het asiel; hier wordt dan gezocht naar een geschikt adres. De hond heeft beter verdient dan zomaar te worden afgedankt of ‘het bos worden ingejaagd’.
Provincie:
Tag(s):