woensdag, 15. augustus 2007 - 21:29

"Hongerkinderen" uit West Nederland gezocht

Coevorden

De historische vereniging Stadt en Heerlijckheid Coevorden, het stedelijk museum Drenthe’s Veste en de redactie van de historische website ‘herdenking.nl’ organiseren op 15 september gezamenlijk een weerzien van ‘honger-kinderen’ uit de winter 1944-1945 en opvanggezinnen uit de stad Coevorden.

In de afgelopen jaren hebben de Coevorder amateur-historici al heel wat kinderen en opvanggezinnen kunnen achterhalen en soms weer samengebracht, maar er zijn er nog veel meer, is de overtuiging van de organisatoren van de ontmoetingsdag. Doel is naast een weerzien ook om oude banden weer aan te halen, herinneringen op te halen en verhalen uit die tijd op te tekenen en vast te leggen voor het nageslacht. Een aantal verhalen is inmiddels al te vinden op de website www.herdenking.nl

Omdat er nog veel meer verhalen moeten zijn, zijn de organisatoren nu ook via de media op zoek naar kinderen die vanuit heel Nederland in 1944-45 de hongerwinter hebben doorgebracht in Coevorden en naar gezinnen in Coevorden en omgeving die deze kinderen in de hongerwinter hebben opgevangen.

Er bestaat geen registratie van de zogenoemde evacués, net zomin als er in archieven officiële gegevens te vinden zijn over de opvanggezinnen. Het gebeurde gewoon spontaan.

Uit de verschillende verhalen die inmiddels zijn opgetekend bij nu vaak al bijna zeventig-jarige evacués en uit de mond van toen vaak kinderen uit opvanggezinnen, komt naar voren dat in Coevorden stad en directe omgeving enkele honderden kinderen uit West-Nederland onderdak moeten hebben gehad in de verschrikkelijke maanden rond de jaarwisseling 44-45.
Provincie:
Tag(s):