woensdag, 25. juli 2007 - 21:54

Hoogeveen binnenkort weer onkruidvrij

Hoogeveen

De gemeente maakt deze zomer een inhaalslag in het onderhoud van het openbaar gebied. Met een zomeractieplan richt de gemeente zich vooral op het verwijderen van onkruid op verharding en in plantsoenen. Medewerkers van de gemeente, Alescon en Area Reiniging voeren op dit moment het plan uit.

De invalswegen en hoofdroutes worden als eerste aangepakt. Verder hebben buurtbeheerders aangegeven op welke plekken onkruidbestrijding hard nodig is. Area Reiniging is al op veel plaatsen geweest met de borstel- en bezemwagen. Met de borstel wordt veel onkruid losgetrokken, waarna de bezemwagen dit onkruid opveegt.

Vanaf volgende week gaat een mobiele ploeg van vakmensen van Alescon langs bekende plekken om bijvoorbeeld hoog onkruid en laaghangende takken te verwijderen en middenbermen te onderhouden. De wijkbeheerders werken intussen verder aan de lijst met plaatsen die onderhoud nodig hebben. Begin oktober moet de klus geklaard zijn en moet er duidelijk zichtbaar verbetering zijn in het straatbeeld.

Overigens is het zomeractieplan een inhaalslag en geen regulier programma. Volgens wethouder Betty Poutsma valt het openbare gebied goed te vergelijken met een huis: “Het zomeractieplan is het likje verf hier en daar om het schilderwerk er weer netjes uit te laten zien. Maar op langere termijn moet er natuurlijk ook grondiger geschuurd en geverfd worden.�

Poutsma beseft dat onkruid irritatie oproept. “Ook voor medewerkers in de uitvoering is dat niet altijd even prettig, want zij worden er vaak op aangesproken. Onterecht, want het globale onderhoudsniveau wordt door het gemeentebestuur bepaald.� De gemeenteraad heeft in 2005 besloten dat het openbaar gebied op basisniveau wordt onderhouden. Het college gaat dit najaar in gesprek met de raad over het onderhoudsniveau en bijbehorende budget. Dit moet ervoor zorgen dat het onderhoud in 2009 structureel voldoet aan het gewenste niveau.
Provincie:
Tag(s):