dinsdag, 8. mei 2007 - 16:46

Hoogeveen krijgt geen grootschalige themapark

Hoogeveen

Stichting Astronomium gaat in Hoogeveen geen themapark over wetenschap en innovatie realiseren. De grootschalige attractie, met de naam Aelium, blijkt niet haalbaar op de beoogde locatie Schoonhoven. Vorig jaar juni kondigden beide partijen aan dat Hoogeveen in beeld was voor het centrum.

In het afgelopen jaar is intensief onderzoek verricht en er zijn twee belangrijke knelpunten geconstateerd: de randactiviteiten en de ecologische hoofdstructuur.

Commerciële randactiviteiten, zoals een bijzonder winkelcentrum en een eigen kwalitatief hoogwaardig en gethematiseerd park met overnachtingsmogelijkheden horen bij een dergelijk aanbod aan een groot publiek. De verdiensten hieruit zijn ook nodig voor een gezonde bedrijfsexploitatie, waarbij rekening wordt gehouden met een toestroom van meer dan 500.000 bezoekers. Schoonhoven is als natuurrijk recreatiegebied binnen de ecologische hoofdstructuur niet geschikt voor dergelijke activiteiten en deze toestroom. De gemeente kan op die locatie onvoldoende uitbreidingsmogelijkheden garanderen.

Wethouder Wietze van der Zwaag: “De stichting Astronomium en de gemeente Hoogeveen hebben samen in goed overleg de conclusie getrokken. Erg jammer, maar we moeten realistisch blijven.� De stichting ziet ook elders in Drenthe geen mogelijkheden en onderzoekt nu de overige aanbiedingen die haar door andere locaties binnen en buiten Nederland zijn gedaan.
Provincie:
Tag(s):