dinsdag, 13. november 2007 - 15:38

Hulpverlening bij waterbassin

Naaldwijk

Dinsdagochtend, rond kwart over elf, kreeg de brandweer een telefonische melding van een kweker aan de Baakwoning, in Naaldwijk, gemeente Westland. Door de hevige regenval dreigde zijn waterbassin te springen. Niemand raakte daarbij gewond.

Ter plaatse aangekomen bleek het te gaan om een waterbassin waarin zich 767 m3 water bevond. De kweker heeft de brandweer opgewacht en vertelde dat hij het niet langer vertrouwde. Vlak langs het bassin was een sleuf gegraven voor allerlei voorzieningen van de kweker en het nutsbedrijf. Door de aanhoudende regen zakte de kant, gelegen langs het bassin, steeds verder weg waardoor de kweker terecht bang werd dat zijn waterbassin ook zou gaan.

Hierop is door de brandweer eerst de tegenovergelegen buurman op de hoogte gebracht. Hem is gevraagd zo ver mogelijk weg te blijven van het waterbassin. Ondertussen heeft men voorzichtig doormiddel van een hydraulische hefplateau een zware pomp in het bassin laten zakken. Hierna kon men vrij gemakkelijk het water overpompen in de sloot aan de andere kant van de weg.

Het duurde uiteindelijk ongeveer twee en half uur voor dat het bassin voldoende leeg was en het sein veilig kon worden gegeven. Tijdens het incident heeft het nutsbedrijf klaar gestaan om een gasleiding af te sluiten. Deze gasleidng lag ook in de sleuf langs het bassin. Het gevaar bestond dat als het bassin zou springen de vloedgolf deze leiding af zou breken. Gelukig bleef dat uit en kon het gas er gewoon op blijven staan.
Provincie:
Tag(s):