zondag, 23. september 2007 - 16:26

Huntelaar en Suárez loodsen Ajax langs AZ

Ajax heeft de eerste topper van de ‘Super Sunday’ succesvol afgesloten. In Alkmaar wonnen de Amsterdammers aan de hand van Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suárez met 2-3 van AZ, dat al na vijf wedstrijden een aanzienlijke achterstand heeft op de top drie.

Zo mak als de eerste fase van de wedstrijd was, zo spectaculair was het vervolg van het duel, dat pas na een half uur losbarste. Voor die tijd waren de kansjes van AZ voortgekomen uit slordigheden en fouten in de Amsterdamse defensie. Ajax had zelfs nog geen enkele doelpoging gewaagd totdat Huntelaar in de dertigste minuut de openingstreffer inschoot. Zijn vrije trap van twintig meter vloog dwars door de muur, terwijl Boy Waterman ook nog eens over de bal dook.

In de slotfase van de eerste 45 minuten profiteerden allereerst Huntelaar en Suárez van de afleiding die een blessure van Thomas Vermaelen opleverde. Terwijl de Belgische verdediger op de grond lag, stuurde Huntelaar zijn Uruguayaanse kompaan weg, die Waterman met een lage schuiver passeerde.

Kort daarna gaf AZ de ruststand een iets vriendelijke aanzien. Kemy Agustien speelde Urby Emanuelson uit in het strafschopgebied en legde de bal af op Demy de Zeeuw, die van dichtbij geen moeite had om de verder uitstekend keepende doelman Maarten Stekelenburg te verslaan: 1-2.

Door Julian Jenner in de rust in te brengen voor Ryan Donk probeerde Louis van Gaal de druk op Ajax te vergroten. Het resulteerde al na acht minuten in een strafschop voor de thuisclub, na een overtreding van Huntelaar. Mounir El Hamdaoui zag zijn inzet echter gestopt worden door de doelman van de Amsterdammers.

Intussen kon Ajax profiteren van de ruimte achterin bij AZ. Een uittrap van Stekelenburg werd door iedereen in de Alkmaarse defensie verkeerd getaxeerd, waarna Suárez zijn tweede doelpunt van de middag over Waterman kon lobben.

De 1-3 betekende de mokerslag voor AZ, dat nog enkele malen aandrong, maar nooit echt gevaarlijk was. Vooral de gemiste mogelijkheden van Graziano Pellè toonden aan dat het verlies van Shota Arveladze en Danny Koevermans AZ zwaar valt. Daar deed de 2-3 in blessuretijd van Moussa Dembélé niets meer aan af.