maandag, 8. oktober 2007 - 17:49

'Iedere burger zijn eigen persoonlijke internetpagina'

Om zaken met verschillende overheden en overheidsorganisaties via internet te kunnen regelen, ontwikkelt het ministerie van Binnenlandse Zaken een persoonlijke internetpagina, Mijn Overheid.nl. Dit is een veilige en betrouwbare omgeving op internet waarin de burger vanaf 2009 zaken kan doen met de overheid. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekendgemaakt.

Vanaf april 2008 gaat de eerste groep gebruikers aan de slag met de eigen internetpagina. De bevindingen van deze groep worden gebruikt om ervoor te zorgen dat uiteindelijk in 2009 iedere burger via internet zijn overheidszaken kan regelen.

Diensten aanvragen
Met de persoonlijke internetpagina is het mogelijk snel het juiste antwoord op vragen te krijgen, gegevens in te zien en te beheren. Op deze manier kunnen burgers snel, zakelijk én 24 uur per dag zaken regelen. Zo is het mogelijk aanvragen voor diensten in gang zetten bij verschillende instellingen.

Daarnaast kun je geattendeerd worden op relevante zaken op basis van een persoonlijk profiel. Zo moet het in de toekomst mogelijk zijn belastingaangifte te doen en een bouw- of kapvergunning of een uitkering aanvragen. Ook is op de internetpagina alle informatie van de verschillende overheidsorganisaties terug te vinden.

Het inloggen op de internetpagina vindt plaats met de persoonsgebonden DigiD-code. Vervolgens maakt de beheerder van de pagina een profiel aan dat uniek en persoonlijk is. Andere mensen kunnen uw gegevens dan ook niet bekijken.

Verbetering dienstverlening
De persoonlijke internetpagina zorgt ervoor dat de dienstverlening aan de burger wordt verbeterd. Verbetering van de overheidsdienstverlening is een van de speerpunten van staatssecretaris Bijleveld. Behalve de verbetering van de dienstverlening via internet blijven vanzelfsprekend ook de andere mogelijkheden voor het contact met de overheid - zoals bijvoorbeeld de loketten, telefoon en post - ook in de toekomst aanwezig.

Paspoortaanvraag
In tegenstelling tot wat afgelopen weekend verschillende media berichtten is het niet zo dat in de toekomst de persoonlijke pagina ook de mogelijkheid biedt een paspoortaanvraag in te dienen. In verband met de betrouwbaarheid van het aanvraag- en uitgifteproces en het opnemen van biometrische kenmerken - moet men hiervoor ook in de toekomst naar het gemeentehuis.

Wel is er de mogelijkheid geattendeerd te worden dat verlenging van het paspoort nodig is en kan op internet een afspraak met de afdeling burgerzaken bij de gemeente worden gemaakt.
Categorie:
Tag(s):