zaterdag, 16. juni 2007 - 7:49

Iepen gekapt in Amsterdam vanwege Iepenziekte.

Amsterdam

Na een wekelijkse controle in het gebied in Amsterdam blijken er afgelopen week 17 bomen besmet te zijn met de iepenziekte. De bomen staan op diverse plekken in ZuiderAmstel. Voor de te kappen bomen is direct een noodkap aangevraagd en is met spoed begonnen met het verwijderen van de zieke bomen om verdere besmetting te voorkomen. Een boom die de iepenziekte heeft zal dood gaan. Soms al binnen een dag of enkele dagen.

De zieke bomen staan in de A.J. Ernststraat (westelijk deel), Amstelkade ter hoogte van de Churchillaan, Martin Luther Kingpark, Rijnstraat, Zuidelijke Wandelweg/Mirandalaan, Europaboulevard ter hoogte van de oprit A10 en Bijsterveld.

Gezien het hoge aantal en de besmettelijkheid van de iepenziekte is het niet uit te sluiten dat zich nieuwe gevallen voordoen. Hoeveel dit er zijn en waar deze bomen staan is vooraf niet te zeggen. Wel wordt de kap op de website van stadsdeel Zuideramstel aangekondigd.

Iepenziekte
Iepenziekte is een schimmelziekte. De ziekte kan op twee manieren worden overgebracht; door een kevertje, de iepenspintkever, dat van de twijgen en bladeren eet en door wortelcontact tussen een zieke en gezonde boom. Wanneer een boom besmet is, dan zal deze dood gaan. Doordat de iepenspintkever kan vliegen kan de ziekte zich eenvoudig verspreiden. Maar ook door het slepen met (openhaard) hout kan de ziekte worden verspreid. Het is van het grootse belang zieke iepen snel te ruimen en onschadelijk te maken.

Telefoonnummer
Bewoners die denken een zieke iep in eigen tuin te hebben of het vermoeden hebben dat er een zieke iep in de openbare ruimte staat kunnen contact opnemen met de bomenspecialist van het Stadsdeel ZuiderAmstel (020-54 64 502).
Provincie:
Tag(s):