woensdag, 27. juni 2007 - 14:26

Iepen geveld door de iepenziekte

Zwolle

Maandag 2 juli start de gemeente Zwolle met het verwijderen van vijfendertig zieke iepen in de Aalanden, het centrum en rondom het park Wezenlanden. In het najaar wordt de gekapte iep vervangen door een ander type boom. Dit heeft de gemeente Zwolle woensdag bekendgemaakt.

De ziekte zit al jaren in de zelfde hoek, te weten in de Aalanden en met name Aalanden-Zuid bij de Zwartewaterallee, Biesbosch, Alm, Gein, Aapark en Giesbeek. Een kleiner aantal zieke iepen is aangetroffen in het centrum bij de Kerkstraat en Menistenstraat. Rondom park Wezenlanden worden zieke iepen gekapt bij het Almelooskanaal en Hortensiastraat.

De iepziekte is een ziekte veroorzaakt door de schimmels Ophiostoma ulmi en Ophiostoma novo-ulmi. De schimmel groeit in de houtvaten van de boom. De boom produceert als reactie thyllen, een gomblaas om de groei van de schimmel te stoppen, maar daardoor raken die vaten verstopt. De schimmel kan van het ene houtvat in het andere komen waardoor er zoveel houtvaten verstopt raken dat de boom afsterft.

De schimmel wordt verspreid door de grote en de kleine iepenspintkever. De volwassen kevers voeren een rijpingsvraat uit aan de okselknoppen van gezonde bomen. Zo brengen ze een infectie tot stand. In zieke, reeds aangetaste bomen, zogenaamde broedbomen, leggen ze hun eieren in een gang onder de bast.

De iepziekte is zeer besmettelijk; ook dood hout kan een besmettingshaard zijn. Om deze ziekte onder controle te krijgen is het belangrijk dat de aangetaste bomen gekapt, geschild en restanten verbrand worden.
Provincie:
Tag(s):