zondag, 18. november 2007 - 4:18

IJs komt aan in Eindhoven

Eindhoven

Zaterdagmiddag zijn de eerste vrachtwagens met de reusachtige ijsblokken voor het Nederlands IJssculpturenfestival aangekomen op het Fens-terrein in Eindhoven.

De ijsblokken zijn ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog. Deze blokken, die per stuk zo'n 1500 kilo wegen, worden van tevoren in een periode van vier tot zes weken bij een temperatuur van -30Cº vervaardigd, waardoor het ijs transparant en glashelder is. Na aankomst van de 300.000 kilo ijs vindt het 'stacken' plaats. Hierbij worden de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar gestapeld om zo de gewenste hoogte te bereiken.

Behalve ijs wordt eveneens 400.000 kilo sneeuw in de sculpturen verwerkt. De natuurlijke sneeuw wordt ter plekke met een speciale machine gemaakt. Met behulp van een 'snowblower' wordt de sneeuw in houten mallen geblazen, waardoor massieve blokken sneeuw ontstaan als basis voor de bouw van de sneeuwsculpturen.

Vanaf maandag zal een team van 40 professionele Chinese sneeuw- en ijskunstenaars, die tot de wereldtop behoren, tot en met 7 december dagelijks werken aan de inrichting van een van de grootste ijssculpturenfestivals ter wereld.

Het Nederlands IJssculpturenfestival vindt van zaterdag 8 december 2007 tot en met zondag 10 februari 2008 in Eindhoven plaats.
Provincie:
Tag(s):