donderdag, 26. juli 2007 - 16:04

Indisch Herinnerings-centrum op het landgoed Bronbeek

Arnhem

Het nieuwe Indisch Herinneringscentrum komt op het landgoed Bronbeek in Arnhem. Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, samen met staatssecretaris Van der Knaap van Defensie, vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Gelderse gedeputeerde voor Cultuur, Hans Esmeijer, is bijzonder verheugd over deze beslissing. “Opnieuw is de hoofdstad van onze provincie de aangewezen vestigingsplaats voor een historisch instituut van nationale betekenis. Landgoed Bronbeek is een prachtige en voor de hand liggende plek gezien zijn huidige functie en nauwe verbondenheid met de geschiedenis van ‘Indië’�.

Het Indisch Herinneringscentrum is de opvolger van het Indisch Huis in Den Haag, dat in 2006 zijn deuren moest sluiten vanwege ernstige financiële problemen. Om een alternatief te vinden voor het Indisch Huis, zijn in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vier mogelijke locaties onderzocht: Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Arnhem. De afgelopen maanden hebben de Gelderse Commissaris van de Koningin, Clemens Cornielje en gedeputeerde Hans Esmeijer diverse gesprekken over de locatie van het nieuwe Indisch Herinneringscentrum gevoerd met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, adviesbureau Boer en Croon en de gemeente Arnhem. De provincie Gelderland is blij met het uiteindelijke resultaat.

Volgens de staatssecretaris biedt Landgoed Bronbeek in Arnhem de beste mogelijkheden. Bronbeek heeft al een duidelijk Indisch karakter, krijgt nu al 20.000 bezoekers per jaar, ligt centraal en is zeer toegankelijk voor grote groepen bezoekers.

Het Indisch Herinneringscentrum zal de Tweede Wereldoorlog in Azië, met daarbij de voor- en nageschiedenis, voor een breed publiek presenteren. Uit onderzoek blijkt dat slechts de helft van alle Nederlanders iets afweet van de oorzaak en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Het centrum zal zich vooral richten op de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, de zogenaamde Bersiapperiode (de onafhankelijkheidsstrijd die direct na de Japanse aftocht begon), de repatriëring van Indische Nederlanders en de integratie van deze groep in Nederland. Ook zal het centrum een ontmoetingsplek zijn voor Indische Nederlanders, waar zij herinneringen kunnen delen en herdenken.
Provincie:
Tag(s):