dinsdag, 11. september 2007 - 22:27

Internationale drugs- en witwasbende opgerold

Rotterdam

Door internationale samenwerking van de Nationale Recherche en het Landelijk Parket met de autoriteiten in Brazilië en Uruguay is een internationale drugsorganisatie opgerold. Dinsdag heeft de Nationale Recherche twee verdachten aangehouden. Al eerder, op 22 augustus, zijn in Nederland twee verdachten aangehouden, waaronder de hoofdverdachte.

Zij werden aangehouden nadat in een onderzoek van de Braziliaans autoriteiten op 18 augustus een partij van 485 kilo cocaïne in Uruguay werd onderschept. De verdachten zijn vermoedelijk betrokken bij de voorbereiding van de invoer van cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland en het witwassen van drugsgelden. Het vermoeden is dat zo 21 miljoen euro is witgewassen.

De Braziliaans autoriteiten hadden informatie dat zaterdag 18 augustus een partij drugs per vliegtuig vanuit Bolivia zou worden overgevlogen naar Salto in Uruguay om van daaruit verscheept te worden naar Europa. Op het moment dat het vliegtuig in Uruguay landde greep de Uruguyaanse politie in. In het vliegtuig werden 13 plastic pakketten met in totaal 485 kilo cocaïne aangetroffen. Tevens werd hierbij de Braziliaanse hoofdverdachte aangehouden. Hij wordt gezien als de leverancier van de verdovende middelen aan de Nederlandse verdachten.

Uit het onderzoek van de Nationale Recherche is gebleken dat de Nederlandse hoofdverdachte nauwe contacten onderhield met de drugsleverancier in Brazilië. Hij zorgde ervoor dat grote sommen geld in contanten naar Brazilië werden overgebracht via geldkoeriers.
Provincie:
Tag(s):