woensdag, 25. april 2007 - 18:23

Internetfraudeurs aangehouden

Amsterdam

Vijf internet fraudeurs van West Afrikaanse afkomst zijn op maandagavond 23 april anagehouden door rechercheurs van de Bureau Financieel Economische Recherche. De vijf worden verdacht van grootschalige internetfraude en witwassen.

Twee van hen werden op het moment dat zij het land wilden verlaten op Schiphol aangehouden, de overige drie in een woning op de KNSM-laan.

Bij huiszoekingen werden simkaarten, telefoons, computerapparatuur, de complete administratie en tweeduizend euro contant geld in beslag genomen. Door het sturen van e-mails stelden de criminelen hun slachtoffers veel geld in het vooruitzicht in verband met een erfenis of winnen van een loterij. De slachtoffers moesten vooruitbetalen voor de reeds verleende diensten.

Vaak door hebzucht gedreven, trapten de slachtoffers in de val waardoor zij grote sommen geld verloren aan de oplichters. Zodoende werden door de verdachten meerdere miljoenen buitgemaakt.

In het onderzoek naar deze zaak werd samengewerkt met de US Postal Inspection. De hoofdverdachte heeft veel bezittingen in Nigeria. De Economic Financial Crime Commission doet onderzoek tot ontneming van vele bezittingen van de hoofdverdachte in Nigeria.

In februari 2006 zijn bij een soortgelijke actie elf verdachten aangehouden. Inmiddels is één van de hoofdverdachten van die zaak uitgeleverd aan Amerika. Twee andere verdachten worden op korte termijn uitgeleverd. De overigen wachten hun berechting af in Nederland. Het onderzoek wordt voortgezet en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten
Provincie:
Tag(s):